Foto: Pixabay

V mnoha státech nejen v Evropě, ale po celém světě se zavádí v rámci ochrany veřejného zdraví a také jako určitá prevence proti terorismu, umělá inteligence do kamerového systému, která má za cíl analyzovat obličeje procházejících lidí a porovnat je s databází hledaných a pohřešovaných osob.

I když to vše vypadá takřka ideálně, našly se určité skupiny zaměřené na ochranu soukromí, které podaly stížnost u úřadů Evropské unie na společnost Clearview AI. Důvodem je porušení zákonů na ochranu soukromí tím, že údajně společnost Clearview AI stáhla miliardy fotografií z profilových stránek na sociálních sítích, jako je Facebook.

Foto: Pixabay

Stížnost na tuto společnost byla podána také v Rakousku, Francii, Řecku, Itálii a Velké Británii s komentářem, že se jedná o neuvěřitelně invazivní a nebezpečné praktiky. Podle Ioannise Kouvakase z agentury Privacy international je extrahování našich unikátních obličejových rysů či sdílení takovýchto údajů s policií daleko nad rámec toho, co bychom jako online uživatelé očekávali.

Společnost Clearview AI pak disponuje nepředstavitelně velkou databází s obrázky z bezpečnostních kamer a obličeji lidí spárovaných s jejich profily na Facebooku. I když je to šedá oblast zákona, jsou pravidelnými zákazníky policisté a orgány činné v trestním řízení. Na druhou stranu se do amerického Senátu právě dostal návrh zákona, který má zakazovat nákup jakýchkoliv údajů od společnosti Clearview AI.

Evropská unie se již dříve vyjádřila se svými obavami ohledně používání technologie rozpoznávání obličeje na veřejnosti, jakou používá ClearviewAI. Mluvčí společnosti ClearviewAI na to uvedl, že v tuto chvíli nepůsobí společnost na území Evropy. Podle Privacy International to však neznamená, že ClearviewAI nemá stažené informace o vás a že je dál neprodává cizím úřadům ke zpracování.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)