Foto: Pixabay

Rusko v nedávné době vydalo zákon, podle kterého musí probíhat na všech sociálních sítích cenzura obsahu. Jinými slovy se musí mazat ty příspěvky, které nějakým způsobem nabádají k demonstracím či protistátním akcím a jsou obecně považovány za škodlivé. 

První z amerických společností, která se podrobila cenzuře a přistoupila na ruské podmínky je společnost Twitter. Tuto zprávu přinesl na konci týdne přímo ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Tento úřad dodal, že Twitter splňuje všechny Ruskem stanovené podmínky, je však v plnění těchto podmínek prý pomalejší, než by ruské úřady potřebovaly.

Foto: Pixabay

Twitter pak dále uvedl, že s Roskomnadzorem jednal za duben dvakrát s tím, že jak toto jednání, tak výsledek, byly konstruktivní. Nejde však zcela o dobrovolnou akci Twitteru. Rusko totiž v březnu cíleně snížilo rychlost této sociální sítě natolik, že se téměř nedal používat. Twitter tak pod tímto nátlakem odstranil plných 60% obsahu, který byl ruskými úřady označen jako zakázaný.

Omezení rychlosti Twitteru na území Ruské federace bylo prodlouženo do 15. května. Podle ruských úřadů to funguje a Twitter se v odstraňování značně zrychlil. Rychlost je v tomto případě stále klíčová. Rusko v zákoně požaduje odstranění závadného obsahu do 24 hodin, kdežto Twitteru to v průměru trvá až 81 hodin. Roskomnadzor na závěr jednání uvedl, že se s Twitterem dohodli na zřízení přímé komunikační linky mezi Roskomnadzorem a centrálou Twitteru.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)