Foto: Pixabay

Společnost Galax se mimo jiné věnuje výrobě SSD jednotek. Stejně jako každý výrobce výpočetní techniky se snaží bojovat s těžaři kryptoměn. Někteří výrobci pak integrují ochranu, kdy při těžbě kryptoměn se výrazně sníží výkon.

Galax se však rozhodl jít na to zcela jinak. Pokud lidé budou na jeho výpočetní technice těžit kryptoměny, přijdou o záruku. Důležitým faktem zde je i to, že SSD jednotky mají zpravidla stanovenou životnost. To však bohužel neplatí pro grafické karty.

Foto: Pixabay

Životnost disků se pak uvádí v TBW neboli terabytes written, což v praxi znamená množství zapsaných terabajtů. Pokud tedy dojde k nefunkčnosti disku z důvodu jeho nadměrného využívání, nehodlá výrobce opravu vůbec brát v potaz. Vytíženost disku se dá pak jednoduše vyčíst z ovládacího softwaru.

V tuto chvíli je Galax jedním z prvních výrobců výpočetní techniky, ale je velice pravděpodobné, že do budoucna se podobná strategie zavede i v jiných konkurenčních společnostech. Galax vydal toto prohlášení zejména pro kryptoměnu Chia, který sice v Evropě není příliš známá, ale v Číně prudce nabývá na popularitě.

Rozdíl mezi Chia a klasickými kryptoměnami je ten, že místo výpočetní síly grafických karet používá Chia výpočetní sílu SSD jednotek. Odborníci se obávají, že pokud by se začaly klasické kryptoměny těžit také na SSD jednotkách, zažily by tyto jednotky stejný problém, jako grafické karty. Tím je jejich dlouhodobá nedostupnost a uměle navýšená cena.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)