Foto: Pixabay

Poslední dobou se objevovaly spekulace, že čínská společnost Xiaomi chce začít vyrábět své vlastní elektromobily. Nyní však můžeme prohlásit, že se jedná o ověřenou informaci. Vyplývá to z prezentace, během které došlo k představení budoucího konceptu společnosti i plánovaných novinek.

Zápis z této prezentace byl zpracován do podoby otevřeného dopisu hlavního šéra Xiaomi, Leaie Juna a byl určen zaměstnancům. Společnost Xiaomi se rozhodla s ničím neotálet, a proto vyčlenila 34 miliard korun jako počáteční investici do otevření nové divize. Podle vedení společnosti se očekává, že se investice mohou vyšplhat až na hranici 222 miliard korun.

Foto: Pixabay

Výše plánovaných investic předesílá, že Xiaomi se nechystá vyrábět jen prototypy, ale že chce vstoupit do světa elektromobilů opravdu plnou parou. Vedení nové divize se ujal sám generální ředitel, Lei Jun, a také prohlásil, že to bude poslední velký podnikatelský počin jeho života.

Lei Jun také uvedl hned šest důvodů, proč by podle něj měly elektromobily Xiaomi prorazit díru do světa. Ve zkratce jde o to, že Xiaomi má svůj business model postavený na hardwaru, integrovaném softwaru a internetu, dále Xiaomi disponuje širokým portfoliem technologií, které lze využít při vývoji, Xiaomi má velkou uživatelskou základnu a také velké možnosti investovat. Je nutné uznat, že by tento elektromobil mohl být např. pro Elona Muska jistým ohrožením. Xiaomi vždy nabízela dobré technologie za přijatelnou cenu, na rozdíl od Elona.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)