Foto: Pixabay

Bizarro však není jeden škodlivý vir, ale jde o celou rodinu bankovních virů, které pocházejí z Brazílie. Jedná se o neobvykle zákeřný vir, který má na svědomí již více než 70 finančních institucí po celém světě. Prozatím se u nás ještě neobjevil, ale soudě podle bezpečnostních expertů je to jen otázka času, než se objeví i zde.

„Bizarro pro realizaci svých útoků vytváří systém partnerů nebo verbuje ‚bílé koně‘, kteří provádějí výběr peněz nebo jen pomáhají s překlady. Kyberzločinci stojící za touto rodinou malwaru zároveň používají různé technické metody, které komplikují analýzu a detekci malwaru, a také triky sociálního inženýrství, které pomáhají přesvědčit cíle, aby poskytly svoje přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví.“ Fabio Assolini, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky

Foto: Pixabay

Škodlivý kód se pak nejčastěji dostane do počítače oběti jako příloha jednoho z nevyžádaných e-mailů. Hned po spuštění se Blizarro aktivuje a z určité stránky si tento vir stáhne ZIP soubor. Z tohoto ZIP souboru pak zavede do zařízení oběti další škodlivé funkce.

Podle bezpečnostních expertů ze společnosti Kaspersky se Bizarro specializuje na ukládání vadného softwaru a shromažďování telemetrie z hostitelských serverů Azure, Amazon nebo WordPress. Díky tzv. „zadním vrátkům“ získají navíc hackeři kompletní přístup k vašemu zařízení. Platí proto všeobecná doporučení, a to dbát více toho, jakou zprávu otevíráte, popřípadě jakou přílohu stahujete.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)