Foto: Pixabay

Vědci z Harvard’s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering  vytvořili nový nástroj pro modifikaci genů, který umožňuje vědcům provádět miliony genetických experimentů současně. Jedná se o techniku Retron Library Recombineering (RLR) a princip fungování je v rom, že využívá segmenty bakteriální DNA zvané retrony, které jsou schopny produkovat fragmenty jednovláknové DNA.

V tuto dobu je asi nejznámější metodou pro úpravu genů tzv. CRISPR-Cas9, který se proslavil genetickou mutací lidského embrya a také byl pomocí této metody vytvořen koronavirus. Na první pohled je CRISPR ideální a přesnou metodou. Při masivním rozšíření by však bylo téměř nemožné dodávat meteriály CRISPR-Cas9 ve velkém množství.

Foto: Pixabay

Navíc i tento přesný nástroj má svou chybu v podobě enzymu Cas9, který přestříhává molekulární vazby. Bohužel ne vždy se povede přestřihnout ta správná vazba bez afektování jiných buněk. Retrony naproti tomu dokáží zavést řetězec mutantní DNA do replikující se buňky tak, aby se řetězec začlenil do DNA dceřinných buněk.

Různé sekvence retronů pak mohou sloužit jako jakési jmenovky, aby vědci mohli sledovat jedince ve skupině bakterií. Jinými slovy to znamená, že mohou být použity pro editaci genomu bez poškození přirozené DNA a mohou být použitý k provádění více experimentů. Spoluautor RLR, Max Schubert, pak vysvětluje, že RLR nám umožní provádět to, co s CRISPR nebylo možné. Zkrátka rozsekat bakteriální genom na genetické fragmenty a jednořetězcovou DNA. Následně provést screening milionů sekvencí.

Je však jasné, že celý projekt je na počátku a bude zapotřebí ještě mnoha pokusů, než bude moci být použit v klinické praxi. Jako vždy je cíl tohoto projektu léčit lidi a přispět k výrobě kvalitních vakcín ne leckterou nemoc. Problém však je, že i infekce COVID-19 vznikla prokazatelně metodou CRISPR v čínské laboratoři, i když CRISPR měl být původně použit jen k dobrým a etickým úkolům.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)