Foto: Pixabay

Od 1.července však bude s tímto konec, protože České úřady se rozhodly v souladu s platnou legislativou Evropské unie zavést daň z přidané hodnoty (DPH). Tato daň bude ve standardní výši 21% a bude se vztahovat na veškeré drobné zboží pocházející z jakékoliv země mimo Evropskou unii.

Doposud se tato daň platila jen u zásilek, jejichž celková hodnota přesáhla 22 eur, což je v přepočtu 560 Kč. Povinnost zaplatit daň není však jedinou překážkou. Nově vznikne příjemci zásilky i povinnost vyplnit celní prohlášení. Díky všem těmto opatřením se výrazně zkomplikuje jakýkoliv nákup levného a drobného zboží z Asie, které se vyplatilo i s rizikem, že občas nepřišlo.

Foto: Pixabay

Uvedeme-li modelový příklad nákupu obyčejných sluchátek za 45 Kč, ke kterým musíme připočítat i poštovné, vyjdou na 90 Kč. Pokud si včas a dopředu vyplníte celní prohlášení, zaplatíte při převzetí pošťákovi jen 136 Kč navíc k již zaplaceným 90 Kč. Pokud však celní prohlášení nevyplníte, vyplní ho za vás Česká pošta, ale rázem bude poplatek navýšen na 200 Kč. Sluchátka, která měla stát 45Kč tak s dopravou a poplatky budou stát konečného spotřebitele cca 300 Kč.

Mluvčí České pošty však slibuje, že za tyto poplatky poskytne Česká pošta zákazníkovi kompletní servis a vyřídí za něj vše potřebné. Výhodou však je, že požadované celní prohlášení lze podávat elektronicky prostřednictvím aplikace eCeP a nebo pomocí připravovaného webu Celnička. Poslední ranou pro tuzemské klienty asijských e-shopů je skutečnost, že díky větší administrativě se doba doručování protáhne ze standardních dvou měsíců na možná i dvakrát déle. Zboží tak přijde několikrát dražší a o mnoho později.

Zdroj: Denik.cz (odkaz)