Foto: Pixabay

V souvislosti s pandemií koronaviru se vyvinuly i nejrůznější digitální nástroje, chytré karantény, eroušky, apod. Ministerstva zdravotnictví a zdravotnické organizace po celém světě apelují na obyvatele, aby v co největší míře využívali všechny chytré digitální nástroje pro monitorování šíření nákazy.

Nová studie pak prokázala, že naprostá většina lidí ve Spojených státech amerických nechce sdílet svá data pro řízení nákazy koronaviru a trasování. Autor studie, David Grande z Lékařské fakulty University of Pennsylvania, uvedl, že byl šokován do jaké míry jsou lidé znechuceni sdílením svých dat, i když přínos pro společnost je ohromný.

Foto: Pixabay

V dotazníku se ptal, zda lidé souhlasí s používáním dat získaných ze sociálních sítí a mobilních telefonů k nastavení bezpečnostních opatření a trasování nakažených osob. Pro dobrovolné sdílení přes aplikace Googlu a Applu se vyjádřilo kladně jen 43% dotazujících. Naproti tomu získávání údajů ze sociálních sítí vyjádřilo souhlas jen 28% lidí.

Podle Davida Grandeho to lidé vnímají spíše: „Sdílením svých intimních údajů pomohu obecnému blahu, ale jak to pomůže mě jako jednotlivci?“ Obecně prý mají lidé strach ze dvou věcí. První je ze zneužití dat pro reklamní účely, čemuž bychom se v případě Facebooku nedivili. Druhá je pak skutečnost, že když vy jako nakažený nahlásíte všechny osoby, se kterými jste se setkal, půjdou všichni do karantény. Následkem toho pak budou na vás naštvaní. Jedinou cestou, jak lidi přemluvit k používání digitálních nástrojů je ochrana soukromí. Je důležité, aby lidé věděli, že jejich data nebudou nijak zneužita a prodána.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)