Foto: Pixabay

Jedna z obětí, která byla okradena o mnoho desítek tisíc korun, celou situaci popsala následovně: „Obdržela jsem SMS od České pošty, která mě informovala o doručení zásilky s tím, že čeká platbu ve výši 99 korun.“ Podezření žádné neměla, protože skutečně očekávala zásilku. Proto zcela automaticky otevřela odkaz v SMS a platbu provedla.

Bohužel ji nebylo podezřelé, že Česká pošta vyžaduje platbu v SMS, i když to není běžný postup. Po otevření odkazu se objevilo logo Apple Wallet, který se používá pro platby zcela běžně. Následně se objevilo potvrzení o úspěšném přidání nové platební karty. Již to mělo oběť znepokojit, protože v Apple Wallet měla svou kartu již dávno přidanou. Ani to však neupoutalo její pozornost.

Foto: Pixabay

Po provedení platby však žádné peníze z účtu nezmizeli. Avšak druhý den byla oběť velice překvapená, když ji taxikář sdělil, že platba byla zamítnuta z důvodu nedostatku finančních prostředků. Při kontrole účtu pak zjistila, že zmizelo několik desítek tisíc korun prostřednictvím osmi plateb do Dánska a na účtu má jen zhruba sto korun.

Jak peníze získat zpět?

Logickou reakcí bylo nahlášení celého problému bance a policii. Banka však odvětila, že platby byly dostatečně autorizovány proto, aby se provedly. Po zapojení Seznam Zpráv se však její banka rozhodla ztrátu kompenzovat, a to jako projev dobré vůle.

Pozor, útoků přibývá

Tento problém se však objevuje čím dál častěji a není to žádnou výjimkou. Většinou to však končí spíše tragicky. Obdobou tohoto útoku je i problém s chatovací aplikací Messenger, kde se díky viru rozesílají nezřízeně žádosti od přátel o zaslání telefonního čísla. Odpovědí je zpráva s autorizačním kódem. Po zaslání odpovědi pak dojde ke stržení 600 korun z účtu. Tento druh útoků se nazývá SMS phishing a probíhá přes platební bránu operátora, na rozdíl od předchozího příkladu, kde šlo o útok na bankovní aplikace.

Co hrozí?

Následky pak mohou být katastrofické. Lidé přicházejí o veškeré finance, účty na sociálních sítích či o veškeré soukromí a identitu. Odborníci varují, že jedinou ochranou je vlastní opatrnost, stahování jen ověřených aplikací, kontrola gramatické správnosti zaslané SMS nebo ověření identity odesílatele SMS.

Bohužel v tomto problému vám nepomohou ani sebelepší antivirové programy. Pokud vy nevědomky pomáháte hackerům a autorizujete jejich krádež, nikdo vám nepomůže. Veškeré bezpečnostní opatření totiž stojí na lidském faktoru, který lze ošetřit jen částečně. Proto nezbývá nic jiného, než skutečně být více obezřetný, a to nejen u zaslaných zpráv, ale také u telefonických hovorů, kde můžeme nechtěně odsouhlasit poměrně nevýhodnou smlouvu.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)