Foto: poskytnuto společností HP

I když je tělo velice lehké působí robustně a nikde se nijak nekroutí. Celý prémiový koncept je pak završen opleteným napájecím USB-C kabelem. Tmavě modré matné provedení kombinované se stříbrnými prvky pak působí velice atraktivně.

VZHLED

Nabídka konektorů je zde také dobrá. Máme zde dva USB-C s podporou Thunderbolt, HDMI a jedno jediné USB3.0. Na první pohled zaujme HP Elitebook Dragonfly G2 především nízkou hmotností, možností přihlásit se pomocí obličeje a dobrým výkonem. Nádechy a výdechy jsou pak poměrně neprakticky umístěny zespodu a vzhledem k tomu, že notebook nemá příliš velké nohy se poměrně často zadýchá a přehřeje. Druhým problémem je také absence alespoň druhého USB3.0. V případě zapojení externí myši nebo klávesnice již nemáte možnost připojit ani obyčejný flasdisk.

Pochválit ale na druhou stranu musíme tenký rámeček displeje, který má nahoře a dole pouze necelý centimetr a ze stran je ještě tenčí. Displej pak při otevření na 45 stupňů drží ve své poloze i při otřesech. Celkově se pak dá displej otevřít až o 360 stupňů. V horním rámečku displeje je pak ještě zabudovaná kamera Infrared HD 720p s podporou Windows Hello.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Oproti standardnímu rozložení klávesnice můžeme zde najít ještě několik užitečných tlačítek, jako je například v pravém horním rohu tlačítko s monitorem pro sdílení obrazovky nebo tlačítko se zvednutým a zavěšeným sluchátkem pro přijetí a ukončení hovoru v aplikace Skype.

Dále zde najdeme také jednu specialitku a to chybějící tlačítko Insert, které je nahrazeno Fn+E. Popravdě je nutno konstatovat, že toto tlačítko se téměř nepoužívá a zabírá jen místo na klávesnici. Poslední nezvyklou věcí je umístění Power button na levé straně.

Při psaní lze hodnotit tato klávesnice i touchpad jako příjemný a středně měkký. Všechny tlačítka jsou od sebe více méně akorát vzdáleny pro pohodlné psaní všemi deseti. To, co mně osobně trochu vadí je sdílené tlačítko pro šipku nahoru a dolů. V dnešní době je to však čím dál více populární, takže se může jednat jen o můj subjektivní dojem. Při hraní her my však plnohodnotná šipka chybí a používám kvůli tomu externí klávesnici.

DISPLEJ

Dotykový displej má úhlopříčku 33,8cm, což je 13,3“. Jde o ideální kompromis abyste měli ideálně veliký displej na práci a zároveň byl lehký a snadno přenosný. Jedná se i IPS displej s LED podsvícením a Full HD rozlišením, UWVA, BirghVIew a jasem na 400 nitů. Jak již bylo řečeno, jedná se o dotykový displej se schopností přetočení o 360 stupňů. Jsou zde však o trochu horší pozorovací úhly, takže odpovídají zhruba 90 stupňům.

ZVUK

Objektivně musím uznat, že zvuk je vzhledem k velikosti notebooku nadstandardní. Vděčit za to můžeme čtyřem reproduktorům, s tím, že dva výškové jsou po stranách klávesnice a dva středobasové jsou na spodní přední hraně. Reproduktory pocházejí z dílny Bang&Olufsen a dohromady poskytují nádherný prokreslený zvuk Pokud však notebook překlopíte, ocitnou se reproduktory vespodu a celý zvuk míří do podložky. Pro běžný poslech lze však konstatovat, že zvuk je plnohodnotný a hlasitost notebooku bez problémů zaplní celou místnost.

HLUČNOST

Při běžné práci je notebook tichý a ani není zadýchaný. Při větším zatížení začne být problém s tím, že na spodní straně jsou malé pacičky, které napustí k nádechu a výdechu chlazení téměř žádný vzduch. Na základě toho pak dochází k přehřívání, funění a samozřejmě i snížení výkonu. Doporučujeme proto používat notebook na dobře větrané podložce a neměl by být žádný problém.

VÝKON A ÚLOŽIŠTĚ

V tomto modelu je paměť o velikosti 512 GB SSD a zároveň RAM 16 GB LPDDR4X 4266 MHz SDRAM. Uvnitř pak bije srdce v podobě Intel Core i7-1165G7, který má 4,7GHz s mezipamětí 12MB a 4 jádry. Procesor je pak doplněn o Tiger Lake. Poslední z hráčů o výkon je grafická karta Intel Iris Xe, která svou práci vykonává opravdu znamenitě. 

VÝDRŽ

V případě HP Elitebook Dragonfly G2 jsme zaznamenali skutečně rekordní výdrž. Vděčit za to můžeme hlavní 65W akumulátoru s USB-C a 4článkovou Li-ion HP baterií s dlouhou výdrží a kapacitou 56,2 Wh. Uváděná výdrž je zhruba 8,5 hodiny s tím, že při nastavení úsporného režimu se dá tato doba i překonat. Delší výdrž by však znamenala i těžší notebook, větší baterii a větší adaptér. Výdrž 8,5 hodiny je tak optimální pro jednu pracovní dobu.

Akumulátor s kapacitou 37 Wh pak znamená, že ani nepůjde o nějakého rekordmana ve výdrži. Ano, vzhledem k nízké kapacitě zaslouží pochvalu 8,5 hodiny přehrávání filmů, ale není to na dnešní poměry nic překvapivého.

ZÁVĚR

Závěrem nezbývá než konstatovat, že tento notebook nabídne každému super výkon, velkou výdrž a hlavně i mobilitu. Díky jeho rozměrům a jeho váze nebudete mít problém ho kdykoliv dát do batohu a přenést kamkoliv jinam. Displej s možností přetočení o 360 stupňů a Full HD rozlišením je pak určitě skvělým bonusem. Vytknout můžeme akorát absenci druhého USB 3.0 portu nebo hůře vymyšlené nádechy. Za redakci však můžeme tento notebook doporučit.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti HP

POZITIVA

  • velký výkon
  • paměť SSD
  • dotykový displej
  • rozlišení
  • 400 nitů
  • nízká váha
  • celokovové tělo

NEGATIVA

  • absence druhého USB 3.0
  • přehřívání
  • špatně řešené nádechy
  • horší pozorovací úhly