Foto: Pixabay

Společnost SpaceX Elona Muska chce prostřednictvím projektu Starlink pokrýt vysokorychlostním internetem celou Zeměkouli. Tato ambice samozřejmě přitahuje investory a obchodní partnery. Jedním z posledních obchodních partnerů je gigant Google, který by chtěl do Starlinku napojit své cloudové služby.

Pokud se skutečně podaří přenést Google Cloud na Starlink, získá tím Google v podstatě monopol a velkou konkurenční výhodu před dalšími společnostmi, jako je Amazon nebo Microsoft. Z dohody mezi SpaceX a Google vyplývá, že by měl Starlink nainstalvoat své vysílače přímo n datová centra Googlu.

„Dohoda SpaceX a Google zahrnuje poskytování přístupu k internetu podnikům, organizacím veřejného sektoru a mnoha dalším skupinám působícím po celém světě. Kombinace vysokorychlostního širokopásmového připojení s nízkou latencí s infrastrukturou a schopnostmi společnosti Google poskytuje globálním organizacím bezpečné a rychlé připojení, které moderní organizace očekávají.“

Stane se tak již během druhé poloviny tohoto roku a první vysílač bude nainstalován v datové centru v New Albany v Ohiu. Google však není první, kdo uzavřel se Starlinkem partnerství. Předběhl ho Microsoft, který chtěl také zapojit část svých služeb do sítě Starlink. Na rozdíl od Google, který jedná, se Microsoft ani nerozhoupal, aby navrhl konkrétní podobu spolupráce.

Zdroj: gizmodo.com (odkaz)