Foto: Pixabay

Před zhruba tři čtvrtě rokem započal jeden z největších soudních sporů loňského roku. Na jedné straně se objevilo vývojové studio Epic Games, které nechtělo platit provize z prodeje Googlu a Applu, a na druhé straně logicky stojí poškozená společnost Apple. Nyní se konečně obě strany setkaly u soudu, aby se jednou pro vždy vyjasnila pravidla pro distribuční kanál AppStore a všechny jeho okolnosti.

Problémem byla hra Fortnite, kde se právě herní studio Epic Games snažilo odklonit některé platby mimo platební bránu AppStore. Tím došlo k porušení pravidel, se kterými však předtím Epic Games souhlasilo. Výsledkem však bylo odstranění hry Fortnite včetně dalších populárních her z AppStoru.

Foto: Pixabay

Původně se diskutovalo i o možnosti odstranění technologie Unreal Engine, ale vzhledem k tomu, že ji využívá nemalé procento z mobilních her, které za tvůrce enginu nenesou žádnou odpovědnost, se tento engine ponechal.

Zajímavé je, že i když Apple měl ušlý zisk, žalující strana je Epic Games a Apple si sedne na lavici obžalovaných. Apple sice z omezení uvalených na Epic Games ustoupilo, ale jen částečně. Fortnite, který je pro Epic Games klíčový, se již do AppStoru nevrátil. Předmět žaloby je pak zneužití postavení společnosti Apple stejně, jako vytváření monopolu. Jak soudní proces dopadne je jen ve hvězdách. Z logického hlediska je Epic vinný, protože porušil předem odsouhlasené obchodní podmínky. Nikdo ho nenutil spolupracovat s AppStorem. Teoreticky si Epic může zvolit vlastní distribuční síť. Výsledek však zřejmě rozhodnou právníci obou společností.

Zdroj: bbc.com (odkaz)