Foto: Pixabay

Emise skleníkových plynů jsou častým tématem mnoha vědeckých diskuzí. Jednotlivé vlády i větší technologické firmy se snaží emise snížit na minimum. Vědci z University of Otage z Nového Zélandu zjistili pozoruhodnou věc. Podle ní se dá uspořit až 42% emisí skleníkových plynů omezením produkce masa a masných výrobků, a tím výrazně prodloužit nejen délku života obyvatel, ale také se uspoří až 12 miliard dolarů v nákladech na zdravotnictví, a to jen na Novém Zélandu.

Obecně lze říci, že potraviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví, jsou mírné i k našemu klimatu. Na druhou stranu ty potraviny, které jsou při zvýšené konzumaci spojeny se zdravotními riziky jsou i škodlivé pro naše klima. Podle Dr. Macmillana je ku příkladu konzumace vepřového, hovězího, skopového masa nebo masných výrobků spojena se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních onemocnění, diabetes 2.typu a dokonce i rakoviny.

Foto: Pixabay

Příjem bílkovin z masa je však pro náš organismus klíčový a málokdo dokáže přijmout životní styl bez masa. Otázkou však zůstává, zda je nezbytné pro nás dávat si k snídani, k svačině i k večeři uzeniny a k obědu maso. Pro zdraví životní styl stačí pro začátek omezit uzeniny a místo masových večeří začít třeba zařazovat jiné lahodné pokrmy.

Zdroj: ZadnySpeky.cz (odkaz)