Foto: Pixabay

Každý, kdo se alespoň občas pohybuje v digitálním prostoru a využívá moderní zařízení je potencionální obětí hackerského útoku. Tyto útoky pak mají podobu krádeže uživatelských hesel, podvodných stránek či krádeže peněz z bankovního účtu.

Podle bezpečnostních expertů jsou naše domácnosti (české, moravské i slezské) vystaveny 10 000 hackerských útoků denně. Tyto data pak vyplývají z údajů získaných z routerů Turris Omnia či hardwarových firewallů Turris Shield.

Foto: Pixabay

Tyto české routery jsou vyráběny správcem české národní domény CZ.NIC. Právě díky tomu má CZ.NIC poměrně dobrý přehled o zachycených útocích. Podle odborníků z CZ.NIC si lidé neumějí dostatečně zabezpečit své soukromí. Tento případ pak přirovnávají k situaci, kdy opouštíte svůj byt a raději zamknete dveře, aby vás někdo nevykradl.

V metafoře k routeru ale lidé nechávají dveře zcela otevřené. Když už se pak najde někdo, kdo použije heslo, jde zpravidla o velice slabé, jako „password, admin nebo 12345.“ Hackeři pracují velice intenzivně na tom, aby se do našich domácností nabourali, ať s tím souhlasíme či nikoliv. Podle dostupných dat je v tuto chvíli nejobávanějším virem Dridex a IcedID, což jsou bankovní trojani šířeni pomocí spamové kampaně. Na phishing je pak specialista třetí nejobávanější vir, a to Lokibot, který se šíří přes e-maily a snaží se získat především hesla ke kryptopeněženkám.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)