Foto: Pixabay

Mezitím, co celý svět řeší únik dat na Facebooku, který se uskutečnil již v roce 2019, ale až nyní vyplavala tato skutečnost na povrch, jsou ohroženi i uživatelé WhatsAppu. Zde se totiž začal šířit velice nebezpečný hackerský útok. Jde však o typ útoku, který hackeři v minulosti již použili a který se jim výborně osvědčil.

I přes to, že jde o staronový hack, v jedné věci se trochu liší. V praxi to pak funguje tak, že vám přijde zpráva navádějící k odeslání ověřovacího kódu, který obdržíte na uvedenou adresu. Nebezpečné na celé věci je to, že tato žádost o vložení ověřovacího kódu přijde od kontaktu, který dobře znáte.

Foto: Pixabay

Adresa pro vložení kódu navíc začíná whatsapp.com….. takže to ani nevypadá nijak podezřele. Problém však nastane po odeslání tohoto kódu. Díky tomu totiž otevřete útočníkům brány do vašeho účtu. Princip fungování je, že při obnovení účtu zasílá služba automaticky jednorázové heslo (OTP), pomocí kterého dojde k ověření účtu.

Jde o dvou stupňové zabezpečení. V případě zneužití ověřovacího kódu pak ale útočník získá neomezenou moc nad vaším účtem. Obecně tak bylo vydáno doporučení, ověřit si u známého, od kterého vám kód přišel, zda něco takového skutečně posílal. Případně ho informujte, že jeho účet WhatsApp byl napaden. Zároveň není doporučeno tento kód sdílet jakkoliv dál.

Zdroj: IndiaToday.in (odkaz)