Foto: Pixabay

V Americe se v nedávné době uskutečnil vskutku kuriózní soudní případ. Vše se začalo při plánování únosu Michiganské guvernérky. Soudce ku překvapení všech rozhodl, že dva mladíci, kteří únos plánovali a kteří guvernérce hrozili, se nedopustili terorismu, protože používali šifrovanou chatovací aplikaci typu WhatsApp.

Právníci i zákonodárci však z tohoto rozhodnutí příliš šťastni nejsou, protože je to v podstatě jakýsi návod pro páchání trestného činu. Jinými slovy se zde říká, pokud chcete vyhodit do vzduchu most, někoho zabít či unést, stačí si to psát přes WhatsApp a nemůže vás za to nikdo odsoudit.

Foto: Pixabay

Důvodem soudce Michaela Klaerena, který vynesl tento rozsudek, byla úvaha, že šifrovaný chat je vlastně dosti podobný myšlence, která se vám objeví v hlavě. Podle Klaerena by pro odsouzení za terorismus musela aktivita obžalovaných podněcovat chaos a musí to být veřejné.

I když obžalovaní nebudou odsouzeni za teroristické hrozby, stále jsou obviněni z členství v gangu, držení střelných zbraní, a mnoho dalšího. Mnoho právníků se zkrátka bojí, že z toho vznikne nebezpečný precedens a bude to spíše jako návod pro zločince – „Chcete-li někoho vydírat či mu vyhrožovat, použijte aplikaci typu WhatsApp.“

Zdroj: Engadget.com (odkaz)