Foto: Pixabay

Olympijské hry původem pocházejí ze starého Řecka a první z nich se konaly již před zhruba 3 tisíci lety. Od pradávna znamenaly Olympijské hry přehlídku světových atletů, kteří celý život od útlého dětství cvičí a zdokonalují své schopnosti, aby se jednou mohli alespoň zúčastnit těchto her. Nicméně mimo sportovců již v posledních letech zájem o tuto událost dosti opadává.

Proto se Mezinárodní olympijský výbor rozhodl zaujmout i mladší publikum a přišel s možností zařadit do Olympijských her nově také esporty jakožto oficiální disciplínu. První Olympic Virtual Series by měl předcházet letošní olympiádě konané v Tokiu a bude se skládat z pěti kategorií. Bohužel nepůjde o žádný Counter-Strike, ale i tak se můžeme těšit na pořádné tituly.

Foto: Pixabay

Konkrétně zde budou

  1. Automobilové závody v Gran Turismo pod křídly Fédération Internationale de l’Automobile

  2. Cyklistický závod ve Zwift pod záštitou Union Cycliste Internationale

  3. Baseballové utkání v eBaseball Powerful Pro Baseball 2020 pod patronací Světovou baseballovou a softballovou konfederací

  4. Jachting ve Virtual Regatta pod organizací Světového jachtingu

  5. Veslování – v tuto chvíli nejsou známy žádné další detaily

Z pěti kategorií je patrné, že Olympijský výbor se snaží otevřít více oblastem esportu a dá se očekávat, že tyto kategorie se budou v budoucnu upřesňovat. Důležité kritérium pravděpodobně bude celková sledovanost jednotlivých kategorií. Podle hráčů a odborníků na esporty měl Olympijský výbor zařadit ještě šestou kategorii, a to FIFU.

Zdroj: WashingtonPost.com (odkaz)