Foto: Pixabay

Evropský parlament včera schválil nové nařízení podle kterého budou muset úřady v zemích Evropské unie nařídit všem internetovým platformám, aby nemilosrdně odstranily do jedné hodiny veškerý obsah a komentáře jakkoliv propagující terorismus. Provozovatelé webů tak budou muset lépe kontrolovat své weby a pohlídat si, kdo co tam přidává.

Tento nový návrh má působit preventivně proti terorismu. Samozřejmě se našli někteří zákonodárci a zastánci lidských práv, kterým terorismus připadá jako svoboda projevu a tuto restrikci berou jako zásah do svobody lidí.

Foto: Pixabay

Členské státy se však na tomto nařízení shodli, protože se jedná o reakci na atentáty ve Francii a Rakousku. Pokud budou z webů mazány texty, fotografie nebo videa s teroristickou tématikou dojde minimálně ke ztížení koordinace budoucích útoků.

V dnešní době však býval ještě problém s tím, že některé weby, ač byly provozovány u nás, měly svou registraci v jiné zemi. Naše úřady tak na ně nedosáhly. Nový zákon však umožní našim úřadům zasáhnout do webů po celé EU. I když přes 60 lidskoprávních organizací vyzvalo EU, aby toto neschvalovala, EU to považovala za nezbytné. Stanovila navíc definici toho, čeho se nový zákon přímo týká. Jde o materiály podporující terorismus a příspěvky cílené na nábor a výcvik teroristů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)