Foto: Pixabay

Facebook se neustále potýká s nějakými úniky dat či bezpečnostními problémy. Na druhou stranu pořád slibuje, že zvýší míru zabezpečení údajů o svých uživatelích. Toto však nejde akceptovat do nekonečna, proto se irská organizace Digital Rights Ireland (DRI) rozhodla připravit žalobu na Facebook pro neustálé rozsáhlé úniky dat.

DRI za tímto účelem vyzývá všechny občany Evropské unie, jejichž osobní údaje unikly, aby se připojili k této hromadné žalobě. Podle odhadů odborníků z DRI by každý z poškozených uživatelů mohl dostat od Facebooku odškodné až 311 000 Kč.

Facebook prý fatálně selhal při ochraně dat a také nedostatečně informoval dotčené uživatele. Nedávno objevené osobní údaje stovek milionů lidí okomentoval jen tím, že o tomto úniku ví, protože se uskutečnil již v roce 2019. Mezi těmito údaji byly emaily, telefonní čísla, data narození a jiné.

Facebook je zároveň vyšetřován Komisí pro ochranu dat (DPC). K celé záležitosti se vyjádřil i hlavní šéf DRI, Antoin Ó Lachtnain, který přiznává, že se jedná o největší žalobu svého druhu, ale rozhodně se nejedná o poslední. Další žaloby prý budou následovat.

"Existují tu zákony na ochranu spotřebitelů a jejich osobních údajů a nastal čas, aby tito technologičtí obři pochopili, že ochranu osobních údajů je zapotřebí brát vážně. Pokud by byla žaloba úspěšná, mohlo by to vytvořit precedent a otevřít dveře dalším hromadným žalobám. Povinnost odškodnit jednotlivé uživatele by se pak pro velké technologické podniky mohla stát důraznou pobídkou k tvrdší práci na ochraně soukromí."

Společnost Facebook má své sídlo pro Evropu v Irsku, a proto je DRI jeho hlavním regulátorem pro Evropu. Vezmeme-li v úvahu, že unikly data přes 533 milionů lidí a každý z nich má právo přidat se k hromadné žalobě a vysoudit až 311 000 Kč, dostaneme se k situaci, kdy Facebook může přijít až o 165 bilionů korun. To je částka, která by mohla Facebooku zlomit vaz. Nezbývá než s vysokými sankcemi souhlasit, protože jedině ze strachu před těmito sankcemi bude Facebook a jiné společnosti více hlídat svěřená data uživatelů.

Zdroj: TechCrunch.com (odkaz)