Foto: Pixabay

Hlavním úkolem SpaceX je tak vytvořit modul pro dopravu astronautů z nízké oběžné dráhy Měsíce na jeho povrch a zpět. Navíc bude muset ještě zajistit bezpečnou přepravu celého modulu ze stanice Gateway, která bude obíhat Měsíc. Konkurz probíhal mezi třemi dodavateli, a to Dynetic, SpaceX a Blue Origin.
Původně mělo dojít k rozhodnutí již v únoru, ale bylo odloženo. Blue Origin a Dynetics dodali propracované makety, zatímco SpaceX svou loď již na ostro testuje. SpaceX nakonec není až takovým překvapením, ale překvapením tohoto prohlášení bylo, že NASA jako dodavatele určila pouze jedu firmu. Očekávalo se totiž, že vítězové budou dva.

Foto: Pixabay

Jedním z rozhodujících kritérií je samozřejmě i cena, která v případě SpaceX je 2,9 miliard dolarů za celý vývoj. Není zcela jasné, kde přesně se podařilo SpaceX ušetřit, ale jednoznačnou výhodou je, že svou loď testuje nezávisle na misi Artemis, na rozdíl od Blue Origin a Dynetics.

Termín letu na Měsíc však zatím není pevně určen. Donald Trump si velice přál dostat člověka na Měsíc již v roce 2024, což se také pokusí SpaceX dodržet. NASA však uvedla, že bude požadovat po SpaceX nejdříve přistát na Měsíci bez lidské posádky a demonstrovat tím bezpečnost celé mise.

I když by měla společnost SpaceX významně figurovat při dopravě člověka na Měsíc, bude zajišťovat roli především lunárního modulu. Doprava lidí na orbitální dráhu měsíce zajistí raketa SLS v lodi Orion. V této lodi doletí astronauti až ke stanici Gateway, která bude na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do HLS a odtud poletí na Měsíc.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)