Foto: Pixabay

NASA má v současné době na Marsu svůj rover Perseverance, který s sebou na Mars přivezl i helikoptéru Ingenuity. Právě tato helikoptéra se měla minulý týden pokusit o svůj historicky první let. Pro technické problémy však byl tento let odložen.

Dnes došlo v 9:31 SELČ k novému pokusu o let. Podle dostupných informací z NASA byl tento let úspěšný, a proto se již nyní připravuje na další. Během tohoto letu měla helikoptéra vzlétnout do výšky cca 3 metrů, setrvat chvíli ve vzduchu a následně přistát. Obecný problém s letem na Marsu je několikrát menší atmosféra i gravitace. Proto helikoptéra musí být o mnoho výkonnější než alternativa pro let na zemi.

Dalším problémem, kterému musí helikoptéra na Marsu čelit je extrémně nízká teplota přes noc –90 °C. Zajímavé je, že Ingenuity nenese žádné vědecké přístroje kromě kamerky. Jejím hlavním cílem není vědecká práce, ale zjišťování nových možností pohybu na Marsu a i mimozemských tělesech obecně.

NASA totiž chystá obdobnou misi nazvanou Dragonfly, která má za použití helikoptéry prozkoumat jeden z měsíců Saturnu, Titan. Tato nová mise je naplánovaná na příštích deset let. Na Titanu však bude situace zcela opačná než na Marsu. Atmosféra zde je totiž těžší.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)