Foto: Pixabay

Od roku 2013 je na Hawaj vybudováno vědecké pracoviště Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS), jehož cílem je připravit astronauty na pobyt ve vesmíru či na mimozemských tělesech a zároveň si zde vyzkoušet i různé experimenty týkající se bydlení a pěstování potravy mimo naši planetu.

Astronauti a vědci zde pobývají ve výšce 2500 m.n.m. po dobu jednoho roku a simulují zde prostředí na Měsíci či na Marsu. Dvaatřicetiletá slovenská astrobioložka, která je zároveň ředitelkou HI-SEAS, prohlásila, že je ještě mnoho věcí, které si musíme osvojit a to nejen v oblasti pěstování potravin či přežití, ale i vytvoření rodinného prostředí, kde by mohli fungovat lidské vztahy.

Zároveň je prý také potřeba zapracovat na otázkách dlouhodobých pobytů ve vesmíru. V souvislosti s tím nedávno proběhl experiment s hydroponií (což je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku) s cílem vypěstovat si salát. Experimenty provedené zde se pak následně ještě znovu provádějí na Mezinárodní vesmírné stanici. Je to nezbytné pro dlouhodobé přežití lidstva bez závislosti na pozemském zásobování. První osadníci na Marsu musí být schopni být 100% soběstační.

Astronauti na Hawaj jsou nazýváni analogovými astronauty. Oproti klasickým astronautům ve vesmíru se ale nemusí vypořádávat s radiací a mikrogravitací. I přesto se ale chovají, jako by zde radiace byla a vycházejí ze stísněného vědeckého pracoviště pouze ve skafandrech. Navíc mají i omezený příděl kyslíku. Podle Musilové je pak další velkou výzvou práce astronautů mimo své pracoviště. Díky masivnímu obleku jsou velice omezeni v geologické, vulkanologické a astrobiologické práci a jsou dosti neohrabaní.

Vědečtí pracovníci navíc nepracují jen v kráteru sopky Mauna Loa, ale také v lávových trubicích, kde dříve proudila roztavená hornina. Pracovníci se tak musí spouštět z kolmých stěn, plazit se, odebírat vzorky a vrátit se zpět. Spolu s Johnsovým vesmírným střediskem NASA je HI-SEAS pracoviště, kde se lidstvo snaží intenzivně připravit na budoucí pobyt na Měsíci, kam nás má zavést Elon Musk se svým SpaceX a do budoucna i na Marsu.

Zdroj: Gizmodo.com (odkaz)