Foto: Pixabay

Před několika týdny úspěšně na Marsu přistál rover Perseverance, do kterého vkládá celá vědecká obec velké naděje. Jeho primárním úkolem je zaznamenat seismickou aktivitu nebo analyzovat přítomnost života na Marsu. Rover Perseverance je zajímavý i tím, že s sebou nese historicky první vrtulový dron na Marsu s názvem Ingenuity.

Vývoj tohoto dronu nebyl zdaleka tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Na Marsu je mnohonásobně řidší atmosféra a menší gravitace. Proto dron musí vyvinout větší sílu, aby vzlétl než na Zemi. Nyní se vše již aktivně připravuje na historicky první let. Rover Perseverance totiž nesl dron jako klokaní mládě na svém břiše. Nyní byl dron již odjištěnu, sklopen a dokonce se již vysunuly i jeho čtyři nohy.

Vzhledem k unikátnosti celého projektu nechce NASA vůbec nic uspěchat, protože chyby se zde neodpouštějí. Dron Ingenuity v současné době dobíjí přes své solární panely akumulátory. Z tohoto důvodu musel dokonce rover Perseverance poodjet, aby Ingenuity nestínil. Nyní přichází další tvrdá zkouška v podobě přečkání marťanské noci, kdy teploty padají pod mínus devadesát stupňů Celsia.

První testovací let by se měl uskutečnit tento čtvrtek 8. dubna, kdy se Ingenuity zvedne do výšky 3 metrů na dobu cca 30 sekund. Úkolem Ingenuity je především zjistit za jakých podmínek je možné na Marsu provozovat bezpilotní letouny. Proto se v budoucnu uskuteční ještě alespoň 4 testovací lety. Důvod je jednoduchý. Z dronu se totiž lépe mapuje povrch cizího kosmického tělesa a také se lépe přemisťuje, na rozdíl od roveru, který musí objíždět každou skalku.

Zdroj: news18.com (odkaz)