Foto: Pixabay

Při nedávném úniku dat z Facebooku, kdy měly uniknout osobní údaje 533 milionů uživatelů a mezi nimi i přes 1 milionů Čechu, byly objeveny i osobní údaje samotného zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga. Tuto informaci potvrdili i bezpečnostní experti. Proto se dá očekávat, že mnohým uživatelům začne v budoucnu chodit nevyžádaná pošta a silně se doporučuje takovouto poštu označit zrovna jako spam.

K celé aféře se konečně vyjádřil i samotný Facebook, který na dotaz serveru BusinessInsider prohlásil: „Tyto data jsou stará a pocházejí již z roku 2019. Problém s tímto únikem byl nahlášen a opraven již v srpnu 2019.“ K informaci týkající se Zuckerbergových osobních údajů se však mluvčí společnosti Facebook nevyjádřil.

Foto: Pixabay

Problém je, že veškerá uniklá data jsou lehce přístupná jen s minimální datovou znalostí. Zda se jedná dle slov Facebooku o stará data či jde o povedený hackerský útok se musí logicky ještě prošetřit. I kdyby se však jednalo o stará data, nejde o žádnou omluvu a je nepřijatelné, aby se dala telefonní čísla půl miliardy lidí nalézt volně na internetu. Zajímavá je i skutečnost, že po aféře Cambridge Analytica Facebook prohlásil, že přijme taková opatření, aby se nic podobného v budoucnu opakovat nebude.

Zdroj: BusinessInsider.in (odkaz)