Foto: Pixabay

Google nás hlídá na každém kroku, na to jsme si již celkem zvykly. Nejde však jen o Google, protože tajně nás sledují i mnohé jiné aplikace. Ty si často vyžádají neomezená práva i přístup ke všem jiným aplikacím. To se nyní má změnit. Google totiž zjistil, že přehled nainstalovaných aplikací může hodně prozradit o osobnosti uživatele, jeho osobní rysy, politickou příslušnost a další.

Proto od 5. května tohoto roku budou muset povinně všichni vývojáři poskytnout velice dobrý důvod, aby jim Google poskytl oprávnění k informacím tohoto typu. V tuto chvíli přistupují aplikace k seznamu nainstalovaných aplikací pomocí oprávnění „QUERY_ALL_PACKAGES“, tím si zobrazí kompletní seznam nainstalovaných aplikací. Google však naštěstí nedávno aktualizoval své zásady pro vývojáře a podle těchto zásad jsou tyto informace považovány za osobní a citlivé.

Foto: Pixabay

Pokud by tak nějaká aplikace žádala o toto oprávnění, musí k tomu podat výjimečný důvod. Jde v praxi například o správce souborů, prohlížeče či antivirové aplikace. Vývojáři stávajících aplikací tak musejí dodatečně podat formulář, kde vysvětlí a obhájí důvody pro žádání o široká oprávnění. Google navíc předeslal, že bude tvrdě trestat ty, kteří by to chtěli porušit.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)