Foto: Pixabay

Podle Forbesu by advokátní nezisková společnost Noyb měla podat stížnost na francouzský úřad pro ochranu údajů a obvinit společnost Google z porušování evropského „zákona o cookies,“ a to svým identifikátorem Android Advertising Identifier (AAID). Google podle Noyb vytváří zcela automaticky jedinečné ID telefonu a zároveň brání uživatelům v jeho smazání. Tím má porušovat evropský zákon, který vyžaduje informovaný a jednoznačný souhlas.

Smyslem AAID je umožnit zobrazování personalizované reklamy. Jde sice toto ID resetovat, ale paradoxně to již načtená data nevymaže a ani to nezabrání inzerentům ve sledování vašich aktivit pomocí nového ID. I když byla stížnost podána ve Francii, je téměř jisté, že se to týká všech telefonů v rámci EU.

Foto: Pixabay

Pokud bude Google uznán vinným, znamenalo by to pro něj velké sankce. To by zároveň přinutilo Google, aby umožnil uživatelům lépe kontrolovat své AAID či tuto špionážní technologii úplně zrušil. Jako důsledek všeho by se museli inzerenti začít více snažit a celý reklamní trh by se značně oživil.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)