Foto: Pixabay

Nedávno jsme vás informovali o tom, že americká společnost SpaceX vlastněná Elonem Muskem připravuje historicky první pilotovaný let na oběžnou dráhu s čistě amatérskou posádkou, resp. bez profesionálních astronautů. Tento let je na objednávku miliardáře Jareda Isaacmana, který let nezaplatil jen pro sebe, ale i pro další tři spolucestující, jejichž jména zůstala až do nedávna skryta.

Jediné, co Jared zveřejnil byla kritéria výběru spolucestujících. Nyní je však již tento seznam cestujících doplněn a jak první bude Hayley Arceneaux, zaměstnankyně nemocnice St. Jude Children’s Hospital. Další místo měl dostat vylosovaný šťastlivec, který měl být vybrán z řad dárců nemocnice St. Jude. Jared se totiž zavázal, že vybere pro nemocnici 200 milionů dolarů s tím, že sám dá polovinu.

Mezi dárci byl i 41letý Christopher Semborski, jehož spolužák byl vybrán, ale letenku do vesmíru odmítl. Proto ji nabídl Chrisovi. Poslední sedadlo měl získat nějaký prosperující podnikatel, který opět splní konkrétní podmínky. Toto sedadlo nakonec dostala 51letá Dr. Sian-Proctorová. Všichni vybraní účastníci pak ihned odletěli do Los Angeles, aby navštívili centrálu SpaceX a zúčastnili se také povinné lékařské prohlídky.

Nyní již všichni čtyři účastníci musí podstoupit několika týdenní přípravu na samotný let. V rámci té si vyzkouší na obřích centrifugách stav bez tíže či nejrůznější simulace života ve vesmíru. Elon Musk se pro misi Inspiration4 rozhodl použít svůj Crew Dragon, který však vylepší o skleněnou kopuli na špičce místo dokovacího portu. Podle něj jde o zajímavý prvek.

Zdroj: SpaceX.com (odkaz)