Foto: Pixabay

V nedávné době přišla na newyorskou burzu Nasdaq kryptoměnová směnárna Coinbase. Na tento vstup se čekalo již dlouhou dobu a zároveň se dle analytiků předpokládá, že vstup Coinbase na burzu zahýbe zcela logicky i s cenami kryptoměn. Coinbase se rozhodl vstoupit na burzu tuto středu metodou tzv. přímého listingu. Na startu byla cena za akcii 381 dolarů a tržní valuace okolo sto miliard dolarů. Na konci dne pak cena jedné akcie stoupla na 428 dolarů.

Samotná společnost Coinbase vznikla již v roce 2012 a hned rok poté získala investici pěti milionů dolarů od investiční skupiny Union Square Ventures, která také podpořila třeba Twitter nebo Twilio. Postupně však tato investiční skupina rozprodávala své akcie dalším investorům.

Foto: Pixabay

Ještě v únoru 2021 vlastnila 14 milionů akcií v celkové hodnotě 4,6 miliard dolarů. Spolu s Union Square investovala i další investiční firmy Adreessen Horowitz. Postupem času se stala největším externím investorem Coinbase. Nakoupila 25 milionů akcií při ceně jeden dolar za akcii. Nyní tak vlastní podíl v hodnotě 9,7 miliard dolarů. Zkrátka vstupem Coinbase na burzu se zčeřily vody. V jeden moment dokonce cena za akcii vyrostla až na 425 dolarů za kus. Na to, jak tento krok ovlivní konkrétní kryptoměny si budeme muset ještě počkat.

Zdroj: CNBC.com (odkaz)