Foto: Pixabay

Podle dostupných informací by se měla společnost Apple začít obávat, protože se evropská komisařka pro soutěž, Margrethe Vestager, rozhodla v druhé polovině tohoto týdne žalovat právě Apple kvůli porušování pravidel soutěže. Konkrétně jde o nastavení neodpovídajících pravidel pro vývojáře pro App store.

Problém se spravedlivými pravidly pro vývojáře na AppStore měl Apple již v minulosti. Konkrétně lze uvést případ dva roky starý, kdy Apple chtěl po aplikaci Spotify 30% ze svého zisku za vpuštění do App Storu.

Foto: Pixabay

Portál Financial Times dokonce informoval o tom, že případ, pro který bude Apple tento týden žalován je jen jeden z mnoha. I přesto to má být jeden z největších případů vedených na Evropské půdě vůči technologickým gigantům z Ameriky. Apple však jakékoliv pochybení ze své strany striktně odmítá.

Kroky a přípravu žaloby začala prý komisařka Vestagerová jíž loni v červnu, kdy dokonce Apple označila jako „gatekeepera“. Apple se však nezalekl a dokonce zveřejnil na oficiálním webu svůj záměr investovat v domovské zemi několik set miliard dolarů.

Celkově se má jednat o 430 miliard dolarů s cílem rozšířit výrobu a vytvořit do 5 let 20 000 nových pracovních míst. Jedním z důvodů dle Applu je i budování nové infrastruktury i zázemí pro příchod nové 5G sítě. Bohužel v tuto chvíli není k dispozici žádný podrobnější plán.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)