Foto: poskytnuto společností Acer

VZHLED

Hned na začátek je nutné říci, že Acer nevzal herní notebook, aby ho předělal na kreativní, ale začal ho vyvíjet od nuly. Svému účelu přizpůsobil i konektory umístěné na notebooku, které jasně napovídají, že nejde o herní notebook. Máme zde čtečku velkých SD karet, HDMI, USB-C Thunderbolt, ale překvapivě také miniDisplayPort.

Pro vypnutí zde najdeme hned dvě tlačítka s tím, že jedno je umístěno v rohu a druhé je z boku notebooku pro případ, že máme přetočený displej. Je tedy možné počítač zapnout a začít pracovat bez nutnosti přístupu ke klávesnici. I když nejde o herní notebook výdechy chlazení napovídají, že vevnitř je ukrytý pořádně silný HW. Konkrétně zde nalezneme Intel Core i7-10750H a grafickou kartu GTX 1650 Ti Max-Q. Závěrem je ještě nutné dodat, že notebook je vyveden v krásné bílé barvě a navíc jsme nezaznamenali, že by někde zůstávali zbytečné otisky prstů.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice je zde bílá s lehce oranžovým nekřiklavým podsvícením. Acer naštěstí použil standardní rozložení jako u jiných Acerů. Výhodou je paradoxně i to, že zde chybí numerická klávesnice. Díky tomu mohou být jednotlivá tlačítka v pohodlné vzdálenosti a i touchpad má pohodlné rozměry a je umístěn uprostřed. Klávesnice je pouze bohatší o tlačítko ConceptID s možností nastavit funkcionalitu. Mezi nabízené vlastnosti patří třeba kapátko pro zjištění barvy pixelu, apod.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

DISPLEJ

Displej je hlavní dominantou tohoto notebooku a mezi jeho hlavní přednosti patří schopnost natočení, přetočení a udržení se v jakékoliv poloze. Nejde tak jen o přepínání mezi polohami tablet a notebook, ale vybrat si můžete i všechny mezipolohy.

Displej je navíc plně dotykový, takže se bezvadně adaptuje v pozici tabletu. Pro práci s ním je možné využít buď klasický prst nebo styllus, který se nachází na boku notebooku. Pokud umíte psát všemi deseti je dle našeho názoru nejlepší poloha, kdy je displej nad klávesnicí. Displej je tak blíže očím a ovládání je pohodlné. Jde o lepší verzi Magic keyboard pro iPady od Applu.

Když celý displej překlopíte, dostanete nejen tablet, ale také ideální plochu pro digitální tvorbu a kreslení. Celý displej je pak pokryt matnou fólií která chrání před odrazy, odlesky, otisky prstů a na dotek je podobná obyčejnému kancelářskému papíru.

Obecně lze říci, že všechny modely z řady ConceptD mají velice kvalitní a hlavně přesné displeje. Jediné v čem si Acer nedrží svou linii jsou barevné modely. Pro tiskové podklady pak je používán u řady ConceptD model AdoberRGB, na video DCI-P3, ale u ConcpetD 3 Ezel, který dnes testujeme se nachází sRGB. To je v podstatě základní barevný model pro web a video.

ZVUK

Reproduktory jsou umístěny na dolní straně vpředu a z nich vycházející zvuk si můžete ještě doladit v aplikaci. Nutno přiznat, že zvuk je zde nadprůměrný. Nezaznamenali jsme přebuzené výšky, ale za to jsme ocenili trochu vytažené basy. Ty dodávají pocit prostorového zvuku a dobře dokreslují atmosféru při sledování firmu.

HLUČNOST

Nádech pro chlazení se nachází na spodní a na zadní straně notebooku. V praxi je to vymyšleno tak, že pokud otevřete displej, lehce se tím nadzvedne notebook a začne tam proudit vzduch. Zároveň však ale zakryjete částečně zadní nádechy. Proto se při hraní náročnějších her můžete rychle dostat do stavu, kdy je notebook rozpálený. To samozřejmě úměrně snižuje výkon jak procesoru, tak grafické karty. Je proto lepší mít notebook manuálně podložený ideálně na podložce, ve které jsou integrovány větráčky.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

VÝKON A ÚLOŽIŠTĚ

Do vínku dostal tento notebook úložiště 512GB SSD. SSD je dnes již téměř nutností a v případě velikosti disku je to spíše spodní hranice potřebná pro digitální tvorbu. Při instalaci několika grafických programů a uložení videí ve 4K rozlišení byste za chvíli zjistili, že notebook již nemá dostatek volného prostoru. Dá se to však vyřešit externím úložištěm. Je to však škoda.

Výkon nám zajišťuje šesti jádrový Intel Core i7 s 2,6 GHz doplněný o grafickou kartu GeForce GTX 1650Ti 4G-GDDR6(2C*256*16*4) a podpořený 16GB operační pamětí DDR4. To slibuje více než slušný výkon. Někteří uživatelé se podivovali, proč Acer vložil tak výkonný hardware do notebooku pro digitální tvorbu, ale práce s 4K videem a jeho editace je pro procesor obdobná, ne-li větší zátěž než mají mnohé hry. Pokud chcete pracovat bez sekání, je lepší mít vždy o trochu výkonnější notebook.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

VÝDRŽ

Jako vždy musím uvést, že nelze uvést jednu hodnotu výdrže, protože zkrátka závisí na nastavení notebooku a jeho momentálním vytížení. Při brouzdání na internetu a úsporném nastavení jsme se dostali na necelých devět hodin, pokud však nastavíme vše na plný výkon a spustíme si zde KingdomCome, dostaneme herní čas v podobě necelých dvou hodin.

ZÁVĚR

Po celém testování se tento notebook jeví jako solidní stroj s dobrým výkonem a fantastickým displejem. Na první pohled se do něj zamilujete, protože zkrátka vytáhnete bílý matný nádherný notebook, který na vás vybafne s krásným displejem, který si můžete natočit. Přidá ještě hezky podsvícenou klávesnici a dobrý zvuk. Je pravdou, že má trochu vyšší cenovku, ale poté, co si ho vyzkoušíte, na cenu zapomenete.

Jako plus je určitě i vysouvací stylus, výkonný hardware a také je k nezaplacení matný displej, který lze pozorovat z různých úhlů. Jedinými zjištěnými vadami jsou horší chlazení, průměrné úložiště a pro potřeby přesné grafické tvorby bude potřeba si pravděpodobně barevný model překalibrovat. Za naši redakci mohu prohlásit, že ho můžeme vřele doporučit a že se s tímto modelem těžce loučíme.

Zdroj: Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe/ Lukáš Erlebach, interní TZ Acer

POZITIVA

  • Matný dotykový displej

  • Vestavěný stylus

  • Naklápění displeje pomáhá ergonomii

  • Kvalitní zvuk

  • Kvalitní displej

NEGATIVA

  • Chlazení s překlopeným displejem

  • průměrné úložiště