Zdroj: Pixabay

WhatsApp nedávno odradil velkou řadu svých uživatelů, když od nich požadoval souhlas se zpracováním osobních údajů a jejich předáním mateřské společnosti Facebook. Nově chce zapracovat na důvěryhodnosti a bezpečnosti svých cloudových záloh a chce nabídnout svým uživatelům možnost zálohovat si chat do cloudu a navíc ho zabezpečit heslem.

Skupina WABetaInfo dokonce uveřejnila i první screenshoty, jak může reálně tato nová funkce v praxi vypadat. Doplňují, že pro prevenci neoprávněného přístupu k vaší záloze na iCloud Drive, bude možnost nastavit heslo, které bude dále využito pro šifrování budoucích záloh.

I když má WhatsApp šifrování typu end-to-end (zprávu vidí pouze příjemce a odesílatel), zálohy v uložené na disku Google či iCloud již šifrované doposud nebyly. Za šifrování totiž z právního hlediska odpovídal server s cloudovými službami, kde byly zálohy umístěny.

Novinka tak spočívá v tom, že než se odešle záloha na server, bude opatřena heslem. Samotný WhatsApp sice žádný oficiální komentář k této nové funkci nesdílel, ale vzhledem k tomu, že skupina WABetaInfo měla většinou dobrou předtuchu.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)