Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Pokud chcete zjistit, zda jste pozitivní na koronavirus, musíte podstoupit stěr z nosu či kloktací test. Nově však jeden vynálezce z Nizozemí, Peter van Wees, vynalezl nový a zcela neinvazivní způsob testování na pozitivity na koronavirus. Jeho vynález se jmenuje QuBA a jedná se o kabinu, do které si vlezete, nahlas zazpíváte, a to je vše. Kabina naštěstí nehodnotí čistotu zpěvu, ale přítomnost virových částic, které se šíří nejvíce právě při zpěvu.

O svém vynálezu informoval Peter van Wees již na konci minulého roku na svém facebookovém účtu. Jeho hlavním cílem bylo vymyslet nějaký způsob, jak by se dala zjistit infekčnost jedince bez nutnosti strkat mu špachtli až do krku. Díky kabině QuBA máte výsledky dokonce do několika minut.

Výhodou je, že QuBA nedokáže detekovat jen koronavirus, ale prakticky každý virus, který se šíří přes kapénky ve vzduch. Další důležitou výhodou je, že nevytváří ani žádný nebezpečný odpad, jako je tomu v případě třeba PCR testů, a to hlavně proto, že QuBA netestuje, zda je někdo nakažený, ale zda je šiřitelem viru.

QuBA dokonce prošla i prvotním testováním, a to přímo na ulicích Amsterdamu kolemjdoucími dobrovolníky. I když všichni jsou z této novinky nadšeni, neexistuje v tuto chvíli dostatek vědeckých testů, aby byl zařazen do klinické praxe. V praxi to znamená, že si ještě nějakou dobu budeme muset počkat, než se objeví v našich nemocnicích. Je však jasné, že by to pro mnohé byla veliká úleva, zejména pro ty, kteří se musí pravidelně testovat několikrát týdně.

Zdroj: Yanmar.com (odkaz)