Foto: Pixabay

Až do října prodal Mike Winkelmann, digitální umělec známý jako Beeple, své nejdražší dílo za 100$. Tento týden se však NFT jeho díla prodalo za 69 milionů dolarů. Podle aukční společnosti jej prodej řadí mezi „tři nejcennější žijící umělce“.

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou jedinečné soubory, které jsou uložené v blockchainu a jsou schopny ověřit vlastnictví díla digitálního umění. Tato technologie za posledních několik týdnů stala velmi populární – a Winkelmann, více než kdokoli jiný, stál v čele jejího rychlého vzestupu.

Prodané dílo nese název Everydays: The First 5000 Days. Jedná se o koláž Winkelmannovy práce, která jak název napovídá spočívá v tom, že autor kreslil 1 obrázek denně po dobu 5000 dní. Celkově tedy tvorba díla trvala 14 let. Obrázky odráželi dobu a autorův pohled na svět a umění. Začínal s hrubými náčrty, až po začátek tohoto roku, kdy kreslil drsné politické ilustrace.

Vítěz aukce toho moc nezíská: většinou digitální soubor a nějaká vágní práva na vystavování obrazu. Winkelmann ale očekává, že bude s kupujícím spolupracovat na nalezení různých způsobů, jak tento kus fyzicky zobrazit. Dílo si může kdokoli prohlédnout na internetu zadarmo a ve vysokém rozlišení. Rostoucí prodejní ceny Winkelmann považuje za způsob, jak veřejnosti ukázat, že na této technologii záleží. Kupce je zatím neznámý, ale vystupuje pod pseudonymem Metakovan.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)