Foto: Pixabay

Nedávno informovaly americké úřady, že skupina hackerů úspěšně zaútočila na software americké společnosti SolarWinds, který využívá množství úřadů i tisíce společností. Podle bezpečnostních expertů stojí za celým útokem Rusko. Prezident Joe Biden nezastává postoje jako Donald Trump, a proto se nechal slyšet, že tento útok nezůstane bez odezvy.

Podle magazínu New York Times měl anonymní vládní úředník informovat, že Spojené státy americké plánují během následujících tří týdnů podniknout sérii tajných útoků na ruské sítě. Útoky by prý neměl běžný občan vůbec zaznamenat, ale dozajista se o nich dozví ruské tajné služby i prezident Vladimir Putin.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz), autor: geralt

V návaznosti na tuto událost a rozpoutání nové kyberválky uvalí Spojené státy americké velké sankce na Ruskou federaci a zároveň chce Joe Biden významně posílit kybernetickou obranu své země. Američané byly ruským útokem zaskočeni, protože o něm dlouhou dobu prakticky nevěděli.

Zároveň s tím však musí Američané řešit ještě eskalující problém v podobě hackerského útoku ze strany Číny na Microsoft Exchange Server. Dle zjištění amerických tajných služeb za tím stojí čínská hackerská skupina Hafnium. Ta se díky bezpečnostním mezerám v bezpečnosti prolomila do systému více než 30 000 firem. Mezi oběťmi bylo i české ministerstvo práce či magistrát hlavního města Prahy. Microsoft však doposud neodhalil trhlinu v bezpečnosti svého systému a proto nebezpečí útoku je stále aktuální.

K celé záležitosti se vyjádřil i Kreml, respektive jeho mluvčí Dmitrij Peskov, který označil počínání Spojených států amerických za velice znepokojivé s tím, že by se jednalo o zločin. Zajímavé je, že útok Ruska na Ameriku nejspíše dle Kremlu zločinem není.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)