Foto: Pixabay

VZHLED

Vzhledově již notebook napovídá, že od něj můžeme čekat vysoký výkon, a to díky nejrůznějším ostřejším ergonomickým křivkám. Po otevření krytu se nám naskytne pohled na velký displej, ergonomickou podsvícenou klávesnici a poměrně velký nápis Creator edition. Nutno také podotknout, že na svůj vysoký výkon je Lenovo IdeaPad Creator 5 až nezvykle lehký.

Vývojáři kladli vysoký důraz především na zobrazovací mechaniku a nutno podotknout, že se jim to skutečně povedlo. Lenovo IdeaPad Creator 5 se může pochlubit silně nadprůměrným displejem s vysokou obnovovací frekvencí, nejvyšším možným gamutem v barevném režimu Adobe RGB a certifikovanou věrnost barev.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice je pohodlní, komfortní a velice měkká. Je příjemná na dotyk a jako bonus lze hodnotit i to, že tlačítka nevyluzují žádný nepříjemný zvuk při práci. Díky velkému 15,6″ displeji se našel dostatek místa pro pohodlnou kvalitní klávesnici doplněnou o mechanickou numerickou část.

I když se nejedná primárně o herní notebook, vývojáři vyvedli šipky v nadprůměrné velikosti, takže sahají i těsně pod optickou hranici klávesnice. Co se týče touchpadu, nemůžeme říci slovo proti. Je funkční, intuitivní a poměrně nenápadný. Ať už je uživatel spíše hráč nebo autor grafického díla, zvolí pravděpodobně možnost připojení externí myši pro pohodlnější práci.

DISPLEJ

Displej je kapitola sama pro sebe. Nabízí maximální rozlišení 1920 × 1080 px a obnovovací frekvenci 144 Hz. Jak již bylo zmíněno, displej disponuje také 100% gamutem Adobe RGB. Nad samotným displejem je pak umístěna i webkamera. Z naší strany musím velice pozitivně hodnotit integraci krytu webkamery. Může se to zdát jako malicherné, ale v dnešní době a v době zákeřných virů je takovéto prosté zabezpečení webkamery jistě dobrý nápad. Stačí, když nad displejem přesunete páčku.

ZVUK

Zvuk u notebooku Lenovo IdeaPad Creator 5 je velice kvalitní, ostatně jako u všech modelů Lenovo. Jako takové disponuje stereo reproduktory vylepšené o technologii Dolby Atmos. Pokud by vám reproduktory přece jenom nevyhovovaly, můžete si připojit klasická sluchátka, a to buď pomocí bluetooth nebo přes klasický konektor Jack 3.5mm.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

HLUČNOST

S hlučností musíme notebook hodnotit spíše průměrně. Nejde o žádný extrémně hlučný notebook, ale není to ani žádný tichošlápek. V momentě, kdy jen sledujete filmy, pracujete ve Wordu či brouzdáte na internetu je notebook velice tichý. Jakmile zkusíte těžit bitcoiny nebo hrát nějakou hru začne se zadýchávat jak stařenka do kopce. Nicméně pokud máte sluchátka s možností odstínění okolního šumu, máte problém s hlučností v podstatě vyřešen.

VÝKON A ÚLOŽIŠTĚ

Lenovo předpokládalo, že každý z tvůrců digitálních děl používá velké množství externích úložišť, paměťových médií či mnoho nejrůznějších propojovacích kabelů. Vybavil proto Lenovo IdeaPad Creator 5 nadprůměrným portfoliem konektorů. Mimo standardního HDMI má také dva konektory USB 3.2 Gen1 konektory, jeden konektor USB-C, RJ-45 (LAN) a Combo Audio Jack.

Co nás překvapilo bylo, že Lenovo dokázal dosáhnout vynikajících výsledků a to i bez přísunu energie ze sítě. Vděčit za to může desáté generaci Intel Core i7 a grafické kartě GTX NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti. Potěší i funkce HyperThreading, která dokáže optimalizovat rozdělování výpočetní síly tak, že je potřeba prakticky poloviční množství procesorů, protože ty vytížené neztrácejí čas odpočíváním.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

VÝDRŽ

Akumulátor je v tomto případě asi nejhorší částí dnešního testování, protože je poměrně velký a těžký, což poukazuje na domněnku vývojářů, že notebook není určen k cestování. Na druhou stranu má notebook udávanou výdrž přes 9 hodin, takže jeden pracovní den nebo jeden školní den zvládne s přehledem. V našem testu na minimální nastavení dokonce vydržel i 11 hodin. Je zde vidět mistrná práce vývojářů, kdy do poměrně kapacitně malé baterie schovají takový výkon.

ZÁVĚR

Závěrem nemůžeme jinak než vyzvednout tento notebook Lenovo IdeaPad Creator 5, jakožto výkonný notebook, který je robustní, ale ne těžký. Výborně poslouží všem uživatelům programů Adobe, CAD programů nebo Cinema4D. Díky svému displeji, velkému výkonu i velké výdrži se také skvěle hodí pro hráče počítačových her. Za naši redakci ho můžeme jen doporučit a to i vzhledem k ceně, které je menší, než by si Lenovo za takovýto skvost mohlo říct. Je to zkrátka notebook, který nemůže nikoho urazit.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe/ Lukáš Erlebach, interní TZ Lenovo

POZITIVA

  • displej
  • obnovovací frekvence 144Hz
  • výkon
  • výdrž

NEGATIVA

  • velká nabíječka
  • vyšší zadýchanost
  • kryt displeje se jednoduše zapatlá