Foto: Pixabay

Právě za tímto účelem nabízí společnost Seagate externí disk pro rozšíření PlayStationu 4. Nám do redakce se dostal k testování model v limitované edici Avengers s motivem Hulk a kapacitou 2TB. I když samotný disk nese na sobě několik odkazů na „Game Drive“ či „Seagate Gaming“ jedná se standardní 2,5″ HDD.

Na samotném disku nás velice příjemně překvapilo hned několik faktů. Předně se jedná o standardní HDD s USB 3.0, což na jednu stranu umožňuje rychlejší přenos při hraní her a zároveň to umožňuje použít tento disk jako běžné externí úložiště. Dle je disk opravdu příjemný do ruky, kompaktní a designově velice povedený. Motiv Hulka je doplněný o střídání matné a lesklé černé barvy.

Pokud ho chcete využít k jeho původnímu účelu, to je na rozšíření paměti pro PlayStation 4, jistě oceníte, že disk pojme podle informací od výrobce více než 50 titulů naráz. Problém nebudete mít ani s jeho připojením, protože ihned po zapojení se celý disk sám naformátuje a je ihned připraven k použití. Tím také kapacita disku klesne na 1,84TB.

Po naformátování je jen doporučeno vybrat tento externí disk jako výchozí. Z našich praktických zkušeností však musíme potvrdit, že instalaci 50 titulů nemůžeme doporučit, protože pokud chcete hrát např. Call of Duty, tak byste ho nedokázali nainstalovat ani 20x. Navíc pokud hrajete nějaký povedený multiplayer, který má po instalaci 100 GB, může během pár dní narůst klidně na dvojnásobek. Ideální je proto zaplnit disk tak ze 70% a nechat si tam nějaké místo, aby se některé hry mohly zkrátka nadechnout.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

A pokud jste fanoušci extrémně velkých AAA titulů, je lepší ponechat si volného klidně i půlku disku. Disk je také užitečný nástroj pro přenos her mezi konzolemi, protože ho můžete zkrátka odpojit, strčit do kapsy a u kamaráda si ho zase připojit. Vzhledem k tomu, že se jedná o limitovanou edici, musíte počítat s o pár set korun větší cenou. Ovšem je nutno uznat, že tento disk vypadá rozhodně epičtěji a designově skutečně propracovaně a určitě bude slušet každé sestavě.

Někteří se možná budou divit, že tento disk není SSD. No, i to má svůj důvod, protože když porovnáte rychlosti hry nainstalované na interním úložišti nebo na tomto disku jsou téměř totožné a doba načítání se liší jen v řádech jednotek vteřin. Je tedy zbytečné utrácet drahé tisíce za SSD, když bohatě postačí i HDD.

V případě nových PlayStationů 5 je však situace jiná. V tomto případě Sony vsadilo vše na rychlost a i proto ze začátku zakázalo možnost využít externí hardisk, mohlo by totiž z pohledu Sony dojít ke zpomalení. Nyní však uvažuje, že rozšíření paměti dovolí, protože v současnosti se na interní paměť vejde jen cca 5 titulů. Dovolí ale jen konkrétní modely drahých SSD disků, které mohou stát stejně jako nová konzole.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

ZÁVĚR

Jedná se o krásně a designově vyvedený disk, který disponuje rychlým USB 3.0 připojením, je kompaktní, příjemný do ruky a zároveň poskytuje kapacitu 2TB. Jeho výrobcem je navíc Seagate, což je samo o sobě zárukou kvality. S jeho rychlostí i hlučností jsme byli naprosto spokojeni a dokonce jsme byli i překvapeni. Proto ho můžeme s čistým svědomím klidně doporučovat dál, ať už jako běžný externí disk k laptopům a desktopům nebo jako rozšíření paměti pro PlayStation 4 nebo Xbox One.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe/ Lukáš Erlebach, interní TZ Seagate

POZITIVA

  • povedený design
  • kompaktní rozměry
  • USB 3.0
  • rychlost
  • velká kapacita 2TB
  • nízká váha
  • bezproblémová instalace
  • variabilnost použití

NEGATIVA

  • vyšší cena