Foto: Pixabay

Kryptoměny a digitální měny zažívají v poslední době poměrně rozmach. Jedním z důvodů je i větší podpora ze strany velkých společností a organizací. Nově se například rozhodlo Německo, že chce propojit blockchain s eurem. Za tímto účelem již němečtí vývojáři dokonce vyvinuli i speciální technologii.

Investoři tak budou moci dle libosti obchodovat s cennými papíry na blockchainu a následně je směnit za reálné peníze z centrální banky. Podle mnohých ekonomů je to elegantní způsob jak propojit dva zcela rozdílné ekonomické mechanismy.

Foto: Pixabay

Podle německých expertů má jejich technologie potenciál, aby se rozšířila na všechny země eurozóny, a to dokonce ještě před tím, než Evropská centrální banka oficiálně začne spouštět svou kryptoměnu – digitální euro. Svou roli v tom hraje i technologie distribuovaných účetních knih (DLT), která je známá právě pro blockchain (šifrovaná databáze, která je hlavně využívána jako „účetní kniha“ kryptoměn).

V praxi by to mělo znamenat, že investor, který prodá prostřednictvím blockchainu cenný papír, získá možnost zaslat svůj výnos na účet vedený u centrální banky. Díky tomu nebude již nutné, aby si například centrální banka zaváděla vlastní digitální měnu.

To se ovšem nedá říci o Evropské centrální bance, která chce do pěti let nahradit část hotovosti digitální měnou, která má být dosti podobná Bitcoinu s tím rozdílem, že bude pod dohledem hlavní evropské banky. Německá centrální banka však s Evropskou centrální bankou zcela nesouhlasí a je proti zavedení digitálního eura. Podle mínění Německé centrální banky by mohlo dojít k destabilizaci celého bankovního sektoru.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)