Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Automobilku Porsche založil před mnoha lety český rodák Ferdinand Porsche čistě za účelem produkce automobilů. Nově chce však Porsche rozšířit své portfolio a zkouší zcela odlišné odvětví, a to výrobu elektrokol. Společnost Volkswagen, což je mateřská společnost, oznámila, že ještě letos na jaře chce představit a zahájit prodej celoodpružených elektrokol.

Toto sdělení přišlo spolu s představením modelu Porsche Taycan Cross Turismo. Porsche tak bude nově nabízet dva modely elektrokol, a to model Sport a model Cross. Sport bude koncipován jako silniční kolo pro každodenní použití včetně celoodpruženého rámu z uhlíkových vláken, motorem Shimano. Cena za tento model je 10 700 dolarů, což je v přepočtu 235 000 Kč.

Model Cross je pak čistě terénní kolo, a proto disponuje hydraulickými kotoučovými brzdami Magura-MT Trail, motorem Shimano a celoodpruženým rámem z uhlíkových vláken. Cena za terénní model je 8 459 dolarů, což je v přepočtu 187 000 Kč.

Motor Shimano EP8, kterým jsou vybaveny oba modely, je poměrně malý a dokáže jet rychlostí až 25 km/h, což je největší povolená rychlost podle Evropské unie. O svůj model elektrokola se pokusil i výrobce motorek Harley-Davidson se svým Harley-Davidson Serial 1. Jediným problémem v případě těchto elektrokol tak zůstává jejich cena, která je tak velká, že je kolo drahé i pro milionáře.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)