Foto: Pixabay

Těžba kryptoměn stejně jako obchod s nimi se stávají čím dál více populární a také výnosné. Nyní se mezi těžaře má zapojit i pákistánská provincie Chajbar Pachtunchvá, která leží na severozápadě země a která chce vystavět dvě těžební farmy.

Zajímavé na tom celém je, že pro těžbu chtějí použít vodní energii. Každá těžební farma totiž nutné potřebuje velké data centrum a samozřejmě i velké množství elektřiny. Právě elektřina bývá tím nejdůležitějším faktorem, protože cena elektřiny určuje ve finále čistý zisk z těžby kryptoměn.

Kryptoměny se nevíc těší skutečně velké pozornosti. Důkazem toho je i velká investice Elona Muska. Nedávno také svět zasáhla zpráva, že jedna z největších amerických bank, Morgan Stenley, nabídne svým klientům investici do tří bitcoinových fondů. Podobného přijetí se dočkaly kryptoměny i v Pákistánu, kde vznikl dokonce federální výbor jehož cílem je formulovat politiku státu v oblasti kryptoměn. Podle odborníků bude však ještě zapotřebí nastavit jasnou legislativu pro práci s kryptoměnami.

Možná ironií osudu je, že Pákistánská centrální banka v roce 2018 vydala prohlášení, kde označuje bitcoin jako nelegální platidlo a obchod s ním zakázala. I přes to zažívají kryptoměny rozkvět. Vláda si proto řekla, že v tom lid podpoří a sama z toho chce také něco mít a zároveň chce celý trh s kryptoměnami v Pákistánu regulovat.

Zdroj: Bitcoinmagazine.com (odkaz)