Foto: Pixabay

Policie v New Yorku si pořídila do svých řad robopsa od Boston Dynamics, Spota. I když je ve službě jen krátkou dobu, již se stihl projevit v akci, kdy asistoval policii při zásahu v Bronxu a při propouštění rukojmích. To ovšem silně popudilo jednoho člena městské rady v New Yorku, Bena Kallose, který chce navrhnout, aby policie neměla možnost vlastnit roboty vyzbrojené zbraněmi. Kallos pak doufá, že policie tyto možnosti nevyužije. Sám je pak prý zastáncem použití robotů při zneškodnění bomby, ale musí se to odehrát správnými nástroji za správných okolností.

Nový robot, resp. Spot vybaven pro policejní službu, dostal název Digidog a obratem se stal velice populární, zejména na Twitteru. Ovšem pozorní čtenáři si mohou povšimnout jisté podobnosti se seriálem Black Mirror. Na druhou stranu pak přítomnost ozbrojených robotů v řadách policie trochu zaskočila, protože se domnívali, že se jedná o hudbu vzdálené budoucnosti.

Nová legislativa by měla řešit především vymezení pojmů a použití těchto militarizovaných robotů a přesně specifikovat, kdy, kde a jak se mohou použít. I když společnost Boston Dynamics přímo prohlásila, že zakázala výrobu jakýchkoliv robotů, které by měli být jakkoliv militarizovány, bývá tento zákaz mnohdy obcházen. Některé společnosti jsou totiž schopny přidělat na Spota i samopal.

V praxi se jedná o poměrně opodstatněnou obavu, protože například v roce 2016 v Dallasu byl použit robot k zneškodnění nebezpečného odstřelovače tím, že do jeho blízkosti zanesl výbušninu. Nyní čeká radu města New York nelehké rozhodování, protože ozbrojený robot může i zachránit mnoho životů, když zneškodní teroristu. Na druhou stranu si ani nelze představit, jak by vypadala revoluce v roce 1989 u nás, kdyby policie poslala ozbrojené roboty.

Zdroj: Ars Technica.com (odkaz)