Foto: Pixabay

Americký miliardář Elon Musk netouží dlouhá léta po ničem jiném než osídlit a kolonizovat Mars. Za tímto účel také založil vlastní vesmírnou agenturu a neustále testuje nové kosmické lodě StarShip, které by měly přepravit buď 150 tun nákladu nebo 100 lidí naráz. Musk předpokládá, že na Mars se lidé podívají již během několika málo let.

Podle hlavního britského astrofyzika, lorda Martina Reese, jsou však velké a megalomanské plány Elona Muska ohledně kolonizování Marsu jsou jen „nebezpečným klamem.“ Lord Rees je královským astronomem již od roku 1995 a poprvé se s Elonovou myšlenkou setkal v roce 2016 na summitu v Dubaji.

Foto: Pixabay

Lord Martin Reese, stejně jako další astrofyzik Neil deGrasse Tyson, striktně odmítají iluzi života na Marsu. Dle nich je přenos lidstva na Mars za účelem trvalého života zkrátka nereálný, na tož pak v horizontu několika málo let. NASA je v tomto ohledu střízlivější, protože odhaduje vytvoření soběstačného města na Marsu do roku 2050.

V tomto případě je jasně vidět, že Elon chce co nejrychleji ohromit svět a zdolávat rekordy, kdežto NASA si raději vše pořádně prověří a otestuje. Pokud odletí lidská posádka na Mars za čtyři roky k trvalému životu, čeká je pravděpodobně jen smrt. Zajímavé je, že sám Elon Musk se kolonizace Marsu nezúčastní.

Zdroj: News.sky.com (odkaz)