Foto: Pixabay

Dnes oslavují matematici z celého světa mezinárodní den pi. Je totiž 14.3, což v angloamerických zemích píší jako 2021.3.14, kde je jasně patrná symbolika s hodnotou čísla Pi. Hodnota čísla Pi je pak iracionální číslo a pokračuje od nekonečna. Pi je matematická konstanta představující poměr obvodu kruhu k jeho průměru.

Tento mezinárodní den slaví symbolicky i společnost Google, která připravila ve své kalkulačce speciální grafiku inspirovanou právě číslem Pi. Mnoho matematiků navíc na oslavu této události peče speciální koláče a dorty, kde si nechává vyobrazit číslo Pi doplněné o jeho hodnotu.

Číslu Pi se také někdy říká Ludolfovo číslo a je starší, než si možná lidé myslí. První zmínky o číslu Pi se objevují již u starověkých Egypťanů zhruba v letech 2589 – 2566 př.n.l. Samozřejmě, že ho nenazývali Pi, ale v praxi tuto hodnotu používali třeba při stavbě slavných pyramid v Gíze, kde tzv. Velká pyramida má obvod 1760 loktů a výšku 280 loktů, což nám dává poměr 1760/280 – 44/7, což je vlastně 2π. Známý český egyptolog, Miroslav Verner, dodal: „Můžeme usoudit, že i když Egypťané neuměli přesně určit hodnotu π, v praxi ho používali.“ 

Zdroj: The Verge.com (odkaz)