Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

VZHLED

Notebook je celokovový hliníkový a je vyveden ve fialové barvě, i když v reálu to vypadá o mnoho lépe než na fotkách – jde spíše o bordeaux. Při uchopení notebooku nikde nic nevrže a nikde není žádná vůle vše pevně drží, jak má. I přes své celokovové tělo má notebook jen 1,33 kilogramu, takže je vhodný i pro převážení v batohu.

Při otevření notebooku se nám naskytne pohled na podsvícenou klávesnici, kvalitní IPS FullHD panel či IR kameru. Pozadu nezůstává ani portová výbava, i když se jedná o ultrabook. Najdeme zde na levé straně notebooku dvě USB-C, a to včetně LED diodky signalizující nabíjení a navíc oba dva porty podporují DisplayPort, dále pakHDMI 2.0b či klasický jack 3.5. Na druhé straně pak nalezneme LED indikátor zapnutí/uspání notebooku, dvě USB-A a čtečku microSD karet.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice disponuje poměrně standardním rozložením, i když má například spojená tlačítka nahoru a dolů v jedno, což může někomu vadit. Podsvícení klávesnice pomoci bílých LED podsvícení je velice rovnoměrné a rozhodně není oslnivé ani ve tmě. U některých notebooků se můžeme setkat s nepříjemně zářící klávesnicí – to naštěstí není problém tohoto modelu.

Touchpad je již tradičně celoklikací s podporou gest, což je velice příjemné obzvláště v noci, protože nemusíte poslepu hledat tlačítka. Klávesnice i touchpad pak pracují velice tiše a lehce. Při psaní neklade klávesnice sebemenší odpor a ani po delší době nemáte unavené prsty.

Displej

V dané konfiguraci a v základním nastavení je 14“ IPS displej s podporou HDR více než dostačující. Velice uspokojivé jsou i pozorovací úhly. Je pravdou, že by neškodila úprava v podobě antireflexní vrstvy, jako můžeme vidět například u ThinkPadu. Jediné, co by se dalo možná displeji trochu vytknout je malý jas displeje, kdy při velkém protisvětle máte trochu problém najít pozorovací úhel, abyste pohodlně viděli věci na obrazovce. V případě potřeby však stačí jas vytáhnout na maximum a vše je rázem bez problémů.

ZVUK

Reproduktory jsou u Lenova již tradičně s certifikací Dolby Atmos a disponují kvalitním zvukem s prostorovým nádechem. Je pravdou, že při testování jsme se nesetkali ani při maximální hlasitosti s žádným chrastěním či šumem. Reproduktory zvládnou bez problémů vyplnit i středně velkou místnost, takže je ideální pro sledování filmů.

HLUČNOST

Opravdovým překvapením pro nás však byla hlučnost, která v podstatě žádná nebyla. Zkoušeli jsme během našeho testování hlučnost na hře KingdomCome a obvykle se setkáváme u notebooků s takovým hlukem, že je lepší mít při hře sluchátka, aby si člověk vychutnal děj. Tento notebook má vyladěné chlazení natolik, že se zkrátka ani při náročných hrách nezadýchá.

Výkon a úložiště

V našem případě jsme dostali konfiguraci s 16 GB RAM, takže vše šlapalo naprosto hladce a bez problémů. Pokud zvažujete výběr tohoto notebooku, určitě doporučujeme přidat pár stovek a pořídit si tuto větší konfiguraci, protože v případě nižší konfigurace nemůžete čekat, že notebook zvládne i hraní her. V takovém případě bude ideální partner na práci, brouzdání na netu a sledování filmů.

Další kapitolou pak je procesor, který je samozřejmě jeden z nejnovějších a tudíž jsme ani neočekávali jakýkoliv problém či zádrhel. Pochválit také můžeme úložiště, které je na rychlých SSD, což se krásně doplňuje s rychlým procesorem a výkonnou operační pamětí. Někdo by mohl negativně hodnotit výdech ventilátoru na stranu, ale za naši stranu to chválím. Z naší zkušenosti musím prohlásit, že výdechy, které jsou umístěn na zadní straně jsou téměř vždy zakryty otevřeným displejem, čímž dochází k přehřívání notebooku a jeho zpomalování. To se naštěstí u tohoto modelu neděje.

VÝDRŽ

Baterie má tabulkovou kapacitu 60,7 Wh. V našem testování jsme simulovali běžný kancelářský den, což je zapnutý Bluetooth a WiFi, jas cca na 80% a celý den jsme brouzdali na netu, psali ve Wordu a shlédli několik filmů. Při této zátěži vydržel něco málo přes devět hodin, což je pro jedna pracovní směna či jeden školní den. V praxi tak nemusíte s sebou tahat zbytečnou nabíječku, protože tento notebook zkrátka vydrží.

ZÁVĚR

Závěrem můžeme říci, že jsme si tento model velice oblíbili a je jeden z nejlepších, které jsme měli na testování k dispozici. Je lehký, má dlouho výdrž, je výkonný s velkou kapacitou, je ultatenký, tichý, celokovový a velice příjemný na dotek. Jediné, kde by mohl výrobce tento model trochu vylepšit je displej, kde postrádáme antireflexní vrstvu.

Zdroj: Lenovo.com (odkaz), uživatelské hodnocení

POZITIVA

  • chlazení
  • výkon
  • tichý chod
  • klávesnice
  • výdrž
  • zvuk

NEGATIVA

chybějící antireflex u displeje