Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost Intel je jedna z nejznámějších výrobců čipů vůbec. Během svého vývoje však využil dva patenty, které vlastnila společnost VLSI Technology a byl již v roce 2019 poslán před Texaský federální soud. Ten včera uznal Intel vinným a uložil mu rekordní pokutu ve výši 47,1 miliardy korun.

Ještě před vynesením rozsudku však Intel předeslal, že se plánuje odvolat. Podle vyjádření zástupců VLSI Technology se Intel dopustil zneužití dvou patentů týkající se výroby čipů. Intel však celou dobu jakékoliv zneužití popírá. Soud však dal zapravdu VLSI Technology.

„Jsme potěšeni, že porota uznala hodnotu našich inovací, která se odráží v dotčených patentech. S verdiktem soudu jsme velmi spokojeni.“

Na základě rozhodnutí texaského federálního soudu tak bylo určeno, že porušením jednoho patentu vznikly VLSI Technology ve výši 32,5 miliard korun a porušením druhého patentu pak vznikly další škody ve výši 14,6 miliard korun, což dohromady dělá v přepočtu 47,1 miliard korun. Intel dle oficiálního prohlášení stále věří, že je nevinný a že nakonec tento soudní spor vyhraje.

Zdroj: Bloomberg.com (odkaz)