Foto: Pixabay

V první řadě je důležité zmínit, že právě tento model se může pochlubit nejlepším ANC, neboli technologií pro potlačování okolního šumu, které bylo do sluchátek kdy zabudováno. Svůj podíl na tom má i 10mm dynamický měnič, který zajistí vyváženost vysokých a hlubokých tónů. Díky tomu tak právě tento model konkuruje jak Sony, tak i Applu.

DESIGN A PROVEDENÍ

Huawei FreeBuds přicházejí již tradičně v nabíjecím pouzdře, které vypadá jako elegantní bílí oblázek. Nabíjecí pouzdro je pocitově lehké, skladné a dobře padne do ruky. V tomto pouzdře se navíc ukrývá dalších 12 hodin poslechu. Otevírání tohoto pouzdra jde lehce a pant má i zdravou vůli. Nemusíte to tak silou páčit ani se bát, že se samo zavře.

Po otevření objevíte krásně schoulená dvě sluchátka. Problém možná může nastat při vyndávání, kdy pro lidi s většími prsty bude zapotřebí naučit se zvláštní chvat, ale nejde o nic zásadního a rozhodně to na kráse nic neubírá. Sluchátka samotná pak váží 5,5 gramů, takže jsou tak lehká, že ani necítíte, když je držíte v ruce.

V uchu pak tyto sluchátka sedí zcela intuitivně a pohodlně. Velice nás překvapilo, na rozdíl od jiných sluchátek, že nás ve vnitřním uchu nic netlačilo. Někdy se totiž stává, že silikonový špunt je příliš tvrdý a při delším poslechu nepříjemně tlačí na ucho. V tomto případě sluchátka nijak neomezují, ale zároveň dobře těsní. Navíc ani při běhu či fitness cvičení se nám nestalo, že by samovolně vypadly z ucha.

Foto: Lukáš Erlebach / IT pro Tebe

PARAMETRY A FUNKCE

Sluchátka dále nabízejí již zmíněný 10mm měnič a k telefonu si je připojíte přes nejnovější verzí Bluetooth 5. O kvalitní potlačení hluku z okolí i pro vyšší kvalitu hovorů se pak stará soustava mikrofonů. Samozřejmostí je i proximity senzor, který jsme viděli i u předchozí verze, a který se stará o detekci vytažení sluchátek z ucha.

Na pouzdře pak můžeme obdivovat konektor USB-C pro nabíjení, díky kterému máme po desetiminutovém nabíjení další čtyři hodiny poslechu. Pro napárování s vaším zařízením musíte nějakou dobu podržet velice nenápadné tlačítko na boku nabíjecího pouzdra. Další z poslední řady funkcí je i certifikace IPX4, což vám ochrání sluchátka proti vlhku či stříkající vodě. To je přímo předurčuje i jako fitness sluchátka či sluchátka na malý jogging.

Po otestování i ANC, tedy funkce por potlačení okolního hluku, musíme uznat, že se jedná o velice povedený kousek. Během poslechu jen zřídka zaznamenáte nějaký hluk. Což může být na druhou stranu až nebezpečné v případě, kdy neslyšíte jedoucí automobil. Proto doporučujeme si dávat maximální úroveň odstínění hluku pouze v případě, že jste v pohodě doma. Na cesty raději doporučujeme snížit úroveň odstínění. Tyto režimy si pak můžete pohodlně nastavit v doprovodné aplikaci. Nicméně se obecně doporučuje ponechat to na automatiku.

Ovládání sluchátek pak probíhá pomocí dotykového ovládání, kdy střídáte krátké zmáčknutí nožičky, dlouhé zmáčknutí nožičky a pohlazení nožičky. Krátkým zmáčknutím přijmete a položíte hovor nebo ovládáte skladby. Dlouhým zmáčknutím pak měníte režim ANC. Hlazením pak upravujete hlasitost. Toto ovládání se zdá jako praktické, ale musíme uznat, že to chce cvik a všechny gesta se naučit. Při prvních hovorech člověk přemýšlel, co má udělat, aby hovor přijal. Po pár dnech již ruka automaticky věděla, co má dělat.

NABÍJENÍ A VÝDRŽ

Výdrž baterie pak zcela logicky závisí na různých okolnostech, jako je režim ANC, hlasitost, aj. Obecně se ale uvádí výdrž sluchátek 10 hodin, což můžeme v průměru potvrdit. Při vypnutí všech funkcí jsme se dostali i lehce nad 10 hodin. Dalších 12 hodin pak najdeme v nabíjecím pouzdře. Dohromady tak máme 22 hodin přehrávání v kuse s tím, že přes USB-C se nám za 10 minut nabije baterie dostatečně na 4 hodiny přehrávání. Jinými slovy sluchátka nedokážete vybít, ani kdybyste poslouchali celý den nonstop.

APLIKACE

Pro optimální fungování sluchátek je doporučováno nainstalovat doprovodnou aplikaci AI Life, která již díky problémům, které Google dělá Huawei není klasicky v Google Play. Není to však žádný problém, protože si můžete zkrátka stáhnout AppGallery od Huawei, kde ji bez problémů stáhnete, popřípadě můžete využít přes tento odkaz. Užitečnou funkcí, kterou aplikace nabízí je i nastavení vlastních gest pro ovládání.

HUDBA A TELEFONOVÁNÍ

Přehrávání hudby a telefonování by mělo být hlavní doménou těchto sluchátek, a proto jsme je opravdu nešetřili a podrobili jsme je testu přehrávání skladeb z nejrůznějších žánrů od dechovky po disko a rock. Zjistili jsme, že sluchátka ani chvíli neváhala a nezaznamenali jsme nikdy ani žádný šum či jakýkoliv ruch.

Zvuk je příjemný, vyvážený a navíc je zde krásná rovnováha mezi výškami a basami. Nutno přiznat, že basy jsou zde trochu vytažené, ale to koneckonců dodává hudbě oživující prvek. Telefonní hovor pak nejsou tak náročnou disciplínou, jako přehrávání hudby, a proto zde také nebyl sebemenší problém. Volajícího slyšíte v pořádku a on vás také. Malé problémy nastaly v momentě, kdy se člověk pohybuje na rušné ulici a sluchátka zaznamenávají až příliš okolního šumu, ale nejedná se o žádnou tragédii.

ZÁVĚR

Huawei FreeBuds 4i jsou beze srandy velice kvalitní bezdrátová sluchátka, která vás ponoří do nádherných tónů a vyladěné souhry jemných výšek a mohutných basů. Jako hlavní pozitiva určitě vidím jejich zvuk, výdrž, kvalitní ANC, extrémně krátkou dobu nabíjení i vydařený design.

Předností sluchátek je prvotřídní zvuk, kvalitní ANC, dobrá výdrž na baterii včetně bezdrátového nabíjení a povedený design. Musím však přiznat, že trochu komplikované bylo ovládání, ale jen zpočátku, než si na ně zvyknete. Trochu pak zamrzí, že některé funkce jsou dostupné pouze pro držitele mobilních telefonů Huawei. Nicméně za naši redakci mohu tyto sluchátka jednoznačně doporučit, protože za výbornou cenovku dostanete přímo oázu pro vaši duši.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe/ Lukáš Erlebach, interní TZ Lenovo

POZITIVA

  • zvuk
  • výdrž
  • kvalitní ANC
  • extrémně krátkou dobu nabíjení
  • vydařený design.

NEGATIVA

  • složitější ovládání
  • některé funkce jsou dostupné pouze pro telefony Huawei