Foto: Pixabay

Ve Francii se uskutečnila historicky první dražba Bitcoinů zabavených hackerům, a to v aukční síni Kapandji Morhange. Jednalo se o 611 Bitcoinů pocházejících z trestné činnosti v celkové hodnotě téměř 800 milionů korun.

Bitcoiny se hned od otevření aukce prodávaly za vyvolávací cenu 23 250 eur (v přepočtu 608 000 Kč). Prodejní cena však narostla až na 40 tisíc eur za jeden Bitcoin. Bitcoiny jsou nabízeny v dopoledním obchodování ve 437 lotech od 0,11 do dvou bitcoinů a odpoledne ve 41 lotech od pěti do 20 bitcoinů.

Foto: Pixabay

Aukce samotné se zúčastnilo 1 600 lidí, což je logicky větší zájem, než je o běžné aukce. Nízká vyvolávací cena Bitcoinu také vyvolala zájem i zahraničních investorů, především pak Belgičanů a Britů. Organizátorka aukce, Ghislaine Kapandjiová, si pochvaluje, že přípravy na tuto aukci se takto protáhly.

V září, když se aukce připravovala se cena za jeden Bitcoin pohybovala kolem 10 tisíc dolarů – nyní má více než šestinásobnou hodnotu. I když se ve světě občas uskuteční aukce kryptoměn, ve Francii se jednalo o historicky první událost tohoto typu. Určitý obnos zabavených kryptoměn má i Česká republika, konkrétně se jedná o 0,42352938 Bitcoinu, což je v přepočtu 500 tisíc korun.

Zdroj: en24news.com (odkaz)