Foto: Pixabay

Automobilové společnosti již nekoukají jen na maximální výkon svých vozidel, ale snaží se o trochu více myslet i na přírodu. V tomto směru se nejčastěji můžeme setkat s pojmem využití zelené energie k napájení výrobních a montážních linek. Nově však přišla známá automobilka Ford s dalším skvělým nápadem.

Ford totiž spolu s HP zjistili, že lze využít odpad z 3D tiskáren pro výrobu nových dílů pro nákladní vozidla. Podle automobilky Ford se 3D tisk hodí k výrobě maloobjemových dílů, které by jinak přišly v nákladech zbytečně draho. Nově tak Ford zahájil recyklaci 3D tištěných dílů, prášku a dalšího plastového odpadu z 3D tiskáren a vyrábí z nich palivové spony pro nákladní vozidla F-250.

Foto: Pixabay

V praxi je však situace o trochu komplikovanější, protože společnost HP dodává tiskárny stomatologické společnosti SmileDirectClub, která již vlastní přes 60 3D tiskáren, které vyrábějí přes 40 000 kusů korektorů postavení zubů v zubním oblouku denně (jedná se o novou podobu rovnátek). Odpad z nich je zaslán společnosti Lavergne, která tento odpad přemění na plastové palety, které lze poté využít ve vstřikovacích lisech. A tyto palety pak zužitkovává společnost Araymond, oficiální dodavatel palivových spon pro společnost Ford.

Zajímavé je, že dle tvrzení Fordu jsou tyto palivové spony dokonce odolnější proti vlhkosti a chemikáliím a navíc jsou o 10% levnější v nákladech než klasické palivové spony. Jiné automobilky se snaží co nejvíce využít 3D tisk, ale Ford je spolu s HP první, kdo chce zužitkovat odpad z 3D tisku.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)