Foto: Pixabay

Zakladatel automobilky Tesla, Elon Musk, nedávno prohlásil v rámci diskuzního fóra China Development Forum., že Tesla by měla zavřít své fabriky a ukončit činnost pokud by se prokázalo, že špehuje a kopíruje čínské technologie. Jednalo se o reakci na omezení pohybu amerických elektromobilů v blízkosti čínských vojenských objektů.

Důvod je obava z toho, že kamery z Tesly při pohybu na vojenských základnách sbírají data a následně je mohou odesílat do USA. Zároveň čínská vláda nemá absolutně žádnou kontrolu nad tím, jaká data a kam jsou vlastně vůbec odesílána.

Foto: Pixabay

Možná i toto nařčení čínské vlády mělo vliv na dramatický propad akcií Tesly o pět procent, čímž Tesla ztratila 46 miliard dolarů, v přepočtu cca jeden bilion korun. I přes to ale procentuální podíl zastoupení Tesly na čínském trhu neustále roste a za loňský rok tam prodala přes 147 tisíc aut, což je zhruba 30% toho, co automobilka vyprodukuje.

V době, kde Tesla stavila svou továrnu poblíž Šanghaje, měla dokonce i podporu čínské vlády. Nyní se však čínské regulační úřady zabývají i bezpečností a kvalitou vozů z pohledu samovznícení baterií či právě odesílání citlivých údajů.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)