Foto: Pixabay

Nedávno jsme mohli živě sledovat zkušební let vesmírné lodi StarShip SN10, která patří společnosti SpaceX Elona Muska. Celý let se vesmírná loď chovala dle očekávání, ale krátce po přistání explodovala, stejně jako jeho předchůdci. Následně byla vesmírná loď podrobena analýze, aby se zjistilo, co se vlastně stalo.

Elon Musk teď na svém Twitteru odhalil pravé důvody, které stály za mohutnou explozí. Hlavním důvodem dle Elona Muska byla nízká síla motoru SN10 a také částečný únik hélia z palivové nádrže. Dalším důvodem pak bylo tvrdé přistání, které rozdrtilo nohy rakety a také část spodní „sukně.“

Již nyní při stavbě další testovací rakety SN11 se snaží aplikovat taková řešení, aby se předešlo stejné explozi, jako byla u SN10. Podle Chrise Bergina z NASA je celá záležitost dosti problematická. To, co způsobilo únik hélia je přídavný systém do nádrže, který měl zabránit výbuchu jako v případě SN8. Bohužel to samé způsobilo výbuch SN10. Již brzy se můžeme těšit na start vesmírné rakety SN11, a to živě.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)