Foto: Pixabay

Před několika lety se zdálo, že kryptoměny jsou jen virtuální „vzdušné zámky,“ ale nyní jejich hodnota roste a navíc získávají podporu důležitých institucí, jako je PayPal, Tesla nebo osobností jako je Elon Musk. To vše podněcuje i růst největší krytpoměnové směnárny Coinbase, která oficiálně oznámila, že se chystá na burzu.

Hlavním cílem společnosti Coinbase, která byla založena v roce 2012, je umožnit všem uživatelům nákup, prodej a úschovu kryptoměn. Coinbase již učinila první krok ke vstupu na burzu, a tím je podání registrační žádosti S-1 u americké Komise pro cenné papíru (SEC). Díky tomu může zalistovat své akcie na newyorské burze Nasdaqu a sama pak bude mít ticker COIN.

Foto: Pixabay

V tuto chvíli je přesné datum vstupu k veřejnému obchodování neznámý, ale předpokládá se, že Coinbase zvolí metodu DPO, což znamená přímou veřejnou nabídku. Díky této metodě mohou nabídnout své akcie přímo konkrétním akcionářům místo toho, aby museli jednat přes banky a makléře, jak je tomu v případě metody IPO.

Jde o velice důležitý krok hned v několika rovinách. První rovina je důvěryhodnost kryptoměn obecně. Podle některých odhadů to může podnítit ještě větší růst cen Bitcoinu a Etherea. Na druhou stranu se jedná o skutečně velkou společnost s kapitálovou hodnotou 100 miliard dolarů, takže to nutně musí zahýbat i s trhem.

Do karet Coinbasu hraje i okolonosti, že právě nyní jsou kryptoměny na vzestupu a i tato kryptosměnárna měla během loňského roku příjmy ve výši 26 miliard korun a čistý zisk ve výši necelých 7 miliard korun. Pochlubit se může Coinbase i opravdu mohutnou členskou základnou o počtu 43 milionů uživatelů. Cenu akcií však bude bezpochyby ovlivňovat další vývoj kryptoměn a hodnota Coinbase může úzce korelovat s volatilní cenou Bitcoinu. 

Zdroj: Coindesk.com (odkaz)